Locuitorii din Guatemala City sunt inca in stare de soc dupa ce o groapa cu diametrul de 20 de metri si adancimea de 30 s-a format in wekend, inghitind mai multe cladiri si o intersectie, potrivit autoritatilor citate de CNN.

In weekend, craterul aproape perfect rotund s-a extins si a inghitit tot ce se afla la suprafata, inclusiv structuri si linii de curent electric. Nu exista informatii privind decese, relateaza NewsIn.

Distrugerea provocata de acesta groapa se adauga evenimentelor tragice provocate in America Centrala de furtuna tropicala Agatha, soldata cu 300 de morti si disparuti in regiune.

Ombudsmanul din Guatemala City, Sergio Morales, a confirmat informatiile potrivit carora locuitorii din zona se plang inca din 2005 de fisuri, alunecarea terenului si huruituri. "Da, putem atesta ca se plang din 2005 si ca analizam plangerile initiale", a spus Morales. "Verificam raspunsul initial al autoritatilor locale", a adaugat el.

Intr-un interviu acordat ziarului Prensa Libre, presedintele asociatiei de locatari Augusto Lopez Rincon, este de parere ca traficul excesiv, in special al camioanelor, a provocat groapa.

De asemenea, exista informatii neconfirmate ca infrastructura strazii a fost slabita de furtuni, au spus oficialii.

Directorul pe probleme geologice al Agentiei pentru combaterea dezastrelor din Guatemala, David Monterroso, a declarat pentru Prensa Libre ca ar trebui sa fie facuta o analiza in adancime a consistentei solului, pentru a determina cate case din apropiere de groapa sunt in pericol de a se prabusi.

El a precizat ca, potrivit studiilor preliminare, fundul gropii este neregulat, iar conductele de apa si de scurgere ar fi contribuit la formarea ei.
Potrivit studiilor USGS, noi gropi de acest tip au aparut recent, in urma constructiilor sau pomparii apei.

In 2007, formarea unei astfel de gropi, tot in Guatemala City, s-a soldat cu moartea a trei persoane.

In prezent, victimele primei furtuni tropicale din acest sezon al uraganelor au inceput sa se intoarca la locuintele lor, din cauza ca in adaposturi nu exista suficienta mancare si suficiente paturi, a declarat un oficial din Guatemala.

Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

Echipele de salvare scot in continuare la suprafata cadavre, bilantul total al mortilor ajungand la 179 in Guatemala, Honduras si El Salvador.

"Avem nevie de apa, scutece, mancare si paturi, dar in primul rand avem nevoie de mancare; nu este nimic"
, a spus Elbia Coraro, director in cadrul Agentiei pentru combaterea dezastrelor din Guatemala. "Copiii trebuie sa manance", a adaugat el.

Guatemala se afla deja in stare de dezastru, dupa eruptia de joi a vulcanului Pacaya, soldata cu moartea a trei persoane. Cel putin 1.800 de oameni au fost evacuati deja catre adaposturi, iar aeroportul international din capitala a fost inchis.

Cenusa vulcanica ce a acoperit strazile din oras si alte zone, amestecata cu apa de ploaie, a dus la infundarea a numeroase sisteme de canalizare.

Presedintele Alvaro Colom a declarat ca pagubele provocate de Agatha sunt, probabil, mai grave decat cele cauzate de uraganele Mitch (1998) si Stan (2005). "Tara se confrunta cu o mare tragedie, acest atac al naturii", a spus Colom, precizand ca a cerut ajutor comunitatii internationale.

Citeste si:
O șoferiță s-a prăbușit cu mașina într-un crater de 2 metri, în...
O șoferiță s-a prăbușit cu...

Citeste si: Furtuna Agatha ataca America Centrala


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.