Coreea de Nord a decis marti sa rupa relatiile cu Coreea de Sud, inclusiv comunicatiile dintre cele doua tari.

Potrivit agentiei oficiale KCNA, Phenianul a anuntat ca va expulza personalul sud-coreean care lucreaza in complexul industrial din Kaesong, situat in nordul liniei de demarcatie, dar finantat de Seul. De asemenea, va fi interzis accesul navelor si avioanele sud-coreene in apele si in spatiul nord-coreean. [Phenianul ameninta cu razboiul]

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Il a plasat armata in stare de alerta, dupa ce Seulul a amenintat ca Phenianul va "plati" pentru scufundarea navei Cheonan, la sfarsitul lunii martie. Coreea de Sud a anuntat luni ca va cere noi sanctiuni la ONU si suspendarea schimburilor comerciale cu Nordul, relateaza NewsIn, citand BBC.

Coreea de Nord a a fost acuzata saptamana trecuta de anchetatorii internationali pentru scufunadarea navei Cheonan, care a provocat moartea a 46 de marinari sud-coreeni, acuzatii dezmintite vehement de Phenian.

Nava sud-coreeana Cheonan s-a scufundat in 26 martie in Marea Galbena, in apropierea frontierei nord-coreene, provocand moartea a 46 de marinari. Zona Marii Galbene dintre cele doua Corei este in mod frecvent teatrul unor incidente navale. Aceasta demarcatie maritima dintre cele doua tari - care teoretic sunt inca in razboi, pentru ca nu au semnat un tratat de pace dupa conflictul din 1950-1953 - nu a fost niciodata recunoscuta de Nord.

Incepand din 1999, incidentele din aceasta zona s-au soldat cu zeci de morti. Sase marinari sud-coreeni au murit in iunie 2002. Cel mai recent incident naval din zona dateaza din noiembrie anul trecut. In ianuarie, Coreea de Nord a procedat timp de trei zile la tiruri de artilerie in sectorul respectiv.

Phenianul s-a retras de la negocierile multipartite pe tema programului sau nuclear in aprilie anul trecut, dupa un tir controversat cu racheta sanctionat de Consiliul de Securitate al ONU, imediat dupa aceea procedand la un al doilea test nuclear dupa cel din 2006.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.