Responsabili de la Phenian au declarat vineri ca Peninsula Corea se indreapta catre un razboi, fiind foarte posibil sa se retraga din acordurile cu Seulul, care acuza peninsula ca a scufundat un vas militar in luna martie.

"De acum inainte, vom privi situatia care pe o faza de razboi si vom raspunde cu hotarare tuturor problemelor din relatiile intre Nord si Sud", a afirmat intr-un comunicat Comitetul nord-coreean pentru reunificare pasnica."Daca grupul de marionete din Coreea de Sud vorbeste de 'raspuns' si 'retaliere', vom raspunde puternic, cu pedepse fara mila, inclusiv o suspendare totala a relatiilor dintre Nord si Sud, abrogarea Acordului de neagresiune dintre Nord si Sud si anularea tuturor proiectelor de cooperare dintre Nord si Sud", se adauga in comunicat.

  • Presedintele sud-coreean anunta masuri dure impotriva Coreei de Nord

Seulul a explicat anterior ca nu are planuri de retaliere, temandu-se de impactul unui conflict militar, care submina eforturile de a consolida refacerea celei de a patra economii ca marime din Asia. O comisie de ancheta formata din experti americani, australieni, britanici, suedezi si sud-coreeni a conchis joi ca un submarin nord-coreean a lansat o torpila care a scufundat vasul militar sud-coreean Cheonan, in luna martie.

Presedintele sud-coreean Lee Myung-bak a avertizat ca va lua masuri dure impotriva Coreei de Nord, pentru presupusul atac. "Vom lua contramasuri dure fata de Coreea de Nord si o vom determina sa isi admita faptele prin cooperare internationala puternica si sa se intoarca in comunitatea internationala ca un membru responsabil", i-a spus acesta premierului australian Kevin Rudd, intr-o discutie telefonica.

Insa Comisia pentru aparare nationala de la Phenian a negat intr-un comunicat citit la televiziunea oficiala ca marina sa ar fi atacat vasul sud-coreean. Potrivit Yonhap, autoritatile nord-coreene l-au numit pe Lee un tradator.

  • SUA sustine Republica Coreea

Casa Alba a sustinut raportul publicat joi la Seul, subliniind faptul ca Phenianul este responsabil pentru atac. "Actul de agresiune este inca un exemplu al comportamentului inacceptabil al Coreei de Nord si al sfidarii legii internationale. Acest atac reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii internationale si este o incalcare a Acordului de Armistitiu", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei americane, Robert Gibbs.
Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

In urma discutiilor cu omologul sau sud-coreean, presedintele Barack Obama a spus clar ca Statele Unite sustin deplin Republica Coreea, atat in efortul de a asigura dreptatea pentru cei 46 de marinari ucisi in acest atac, cat si in apararea fata de noi acte de agresiune.
Premierul japonez Yukio Hatoyama a calificat, la randul sau, "impardonabila" actiunea Coreei de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.