Organizatiile neguvernamentale ce sustin proiectul Rosia Montana cer Parlamentului European (PE), intr-o scrisoare deschisa, sa respinga motiunea de interzicere a cianurii in minerit, pe motiv ca aceasta ar fi o grea lovitura data dezvoltarii economice a Uniunii Europene.

Interdictia ar urma sa afecteze sute de mii de locuri de munca in intreaga Europa, va condamna la moarte zeci de comunitati locale, fara nicio alta sansa de supravietuire, se afirma in scrisoarea organizatiilor Pro Rosia Montana si Pro Dreptatea.

Demersul celor doua organizatii este sustinut, spun semnatarii, de alte aproape 40 de primarii, organizatii ale societatii civile si federatii sindicale, care, dupa cum se arata in scrisoare, sunt convinse la randul lor ca proiectul minier de la Rosia Montana este "singura sansa reala de dezvoltare a zonei".

"Desi este prezentata ca fiind o initiativa care are ca scop protejarea mediului, in fapt, in cele mai multe cazuri va produce efecte negative asupra mediului, prin utilizarea unor solutii alternative cu impact negativ asupra mediului. Faptul ca cianura se utilizeaza in minerit in mod neintrerupt, de peste 100 de ani, se datoreaza tocmai sigurantei acestei tehnologii de exploatare si faptului ca este o substanta care se descompune in mod natural. Un alt efect negativ pe care il va produce motiunea este acela ca va bloca indefinit reabilitarea unor perimetre miniere poluate istoric, urmare a 2.000 de ani de minerit necontrolat si subfinantat, care pot fi curatate doar prin dezvoltarea acestor proiecte miniere", se mai arata in scrisoarea deschisa, transmite NewsIn.

Motiunea este propusa spre votare in Parlamentul European in data de 5 mai 2010.

In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa unui certificat de urbanism. Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au afirmat ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii, si ca vor ca actualul guvern sa analizeze din nou proiectul si sa ofere cat mai repede un raspuns.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat saptamana trecuta, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".

Guvernul a ajuns la fundul sacului: Rosia Montana?

Citeste si:
Antonio Tajani este noul presedinte al Parlamentului European
Antonio Tajani, noul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.