Guvernul are nevoie de bani, asa ca ar putea recurge la o masura extrema: "vinderea" Rosiei Montane. Astfel, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ii invita la dialog pe toti interesati de proiectul Rosia Montana, pentru a decide asupra viitorului acestuia.

Saptamana trecuta, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Tudor Serban, declara ca Romania este intr-un moment in care ar trebui sa fie interesata de proiectul de la Rosia Montana, deoarece problema acestui proiect o constituie lipsa de vizibilitate.

"Este o solutie de capitalizare, de bani care vin de la investitori straini", a afirmat Serban, la o conferinta privind mineritul modern in Romania.

Saptamana aceasta posibilitatea concesionarii Rosiei Montane se contureaza si mai tare, deoarece ministerul Economiei "testeaza apele" si ii invita pe toti cei interesati la o dezbatere publica despre acest subiect.

Astfel, Videanu ii invita pe "reprezentantii institutiilor statului cu responsabilitati in derularea proiectului, ai comunitatii locale, ai organizatiilor neguvernamentale din domeniu, mediul academic, societatea civila si mediul de afaceri la un dialog constructiv, deschis si transparent, fara patimi si orgolii personale, pentru a decide, in mod realist si univoc, asupra viitorului acestui proiect important pentru economia romaneasca", se arata in comunicatului transmis duminica de minister si citat de NewsIn.

Continuarea exploatarilor la Rosia Montana este sustinuta de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri cu "conditia respectarii exigentelor necesare protejarii mediului inconjurator si a patrimoniului national, precum si a legislatiei interne si internationale in domeniu", se mai arata in comunicat.

Ce parere aveti despre posibilitatea concesionarii Rosiei Montane? Spune-ti parerea pe forum!

Ministerul Economiei nu a dat alte detalii legate de dialogul ce ar urma sa fie purtat pe aceasta tema.

Rosia Montana este localitatea cu cel mai mare zacamant aurifer din intreaga Europa, si "concesionarea" acestuia ar aduce bani buni la bugetul Romaniei, deja "imbolnavit" de la atatea datorii. Insa, pe de alta parte, exploatarea aurului s-ar face printr-o tehnologie ce utilizeaza cianurile, extrem de controversata la nivel mondial.

Citeste si:
13 cele mai inspirate bancuri politice din trecut si prezent
13 cele mai inspirate bancuri...

In prezent, Ministerul Culturii si Patrimoniul National analizeaza posiblitatatea includerii Rosiei in Patrioniul UNESCO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.