Intr-o emisiune recenta difuzata de catre France 2, umoristul Jonathan Lambert i-a luat in ras pe romanii aflati in Hexagon spunand ca acestia sunt cersetori.
“Care este salutul romanilor? Mana intinsa spunand: <<Va rog, doamnelor si domnilor>>”, potrivit actorului Jonathan Lambert. Emisiunea a fost difuzata sambata, 17 aprilie de catre postul France 2, la ora 22:50. Forumul emisiunii s-a transformat repede intr-un teritoriu al dezbaterilor aprige, generate de catre romanii jigniti de afirmatiile lui Lambert.

Actorul a intins mana si a inceput sa cerseasca, starnind entuziasmul publicului care i-a urmat gestul. "O sa ne trezim cu Ambasada Romaniei pe cap", a venit replica moderatorului.

“Nu e normal ca un bun comediant ca Jonathan Lambert sa puna aceste cuvinte in seama unui intreg popor si sa cada in extrema rasismului. Nu e normal sa jigneasca o intreaga natie cu acest <<salut romanesc>>”, scrie un roman, pe forumul France 2. De asemenea, comentatorii si-au aratat revolta din cauza faptului ca romanii sunt confundati cu rromii.

Pe Facebook a fost lansat si grupul "NON au <<Salut Roumain>>" (Nu "Salutului romanesc"), pentru a protesta fata de gestul comediantului.

Inregistrarea momentului in care romanii sunt persiflati (min. 07:10):


  • Reactii la "salutul romanesc"
[Ce parere ai despre atitudinea francezilor fata de romani? Spune-ti opinia pe Forum!]

Ambasada Romaniei la Paris a calificat comentariile drept inacceptabile si a cerut sa-si prezinte scuzele cei responsabili, potrivit Evz.ro.

"Ambasada Romaniei la Paris a reactionat cu promptitudine, in spiritul non-discriminarii si respectarii libertatii de exprimare a presei, pentru corectareacacelor aspecte care nu corespund realitatii
", potrivit Ministerului roman de externe.

Misiunea diplomatica a trimis scrisori Presedintelui France Télévisions, directorului general de programe si Consiliului Superior al Audiovizualului francez, se arata intr-un comunicat MAE.

De asemenea, Ministerul roman de Externe a cerut postului public de televiziune francez sa isi ceara scuze, transmite RRA, preluat de RADOR.

Reactii cu privire la emisiune difuzata de France 2, au venit si din partea deputatilor PSD, din Parlamentul European.

"Prezentarea unui presupus 'salut romanesc', care denigreaza in fapt un intreg popor, este inacceptabila si nu are nicio legatura cu libertatea de expresie sau cu libertatea presei. Asemenea actiuni nu au nimic de a face nici cu simtul umorului -indiferent de formatul emisiunii-, neducand decat la crearea sau consolidarea unor prejudecati care nu isi au locul in Uniunea Europeana, cu atat mai mult cu cat romanii sunt cetateni cu drepturi depline ai UE.

'Umoristul' a incercat sa prezinte poporul roman ca pe unul de cersetori, care a invadat Uniunea Europeana spre nefericirea acesteia. O asemenea teza neconforma realitatii nu numai ca insulta poporul roman -fata de care cultura franceza ar trebui sa aiba motive de recunostinta - ci, mai grav, alimenteaza euroscepticismul care ne ameninta din ce in ce mai mult riscand sa impinga inapoi Uniunea curopeana spre atmosfera barbara a razboaielor europene.

Solicitam prezentatorilor emisiunii sa isi ceara public scuze pentru prezentarea distorsionata, defaimatoare, a imaginii romanilor in Franta, autoritatile franceze competente in domeniul audio-vizual trebuind de asemenea sa ia masuri in acest sens", se arata intr-un comunicat de presa.

In Franta, acesta nu este primul episod discriminatoriu la adresa romanilor. In luna februarie a anului curent, Compania franceza de cai ferate, SNCF, se afla in centrul unei polemici, dupa ce a lipit un afis in care spunea ca "romanii fura". [Mesaj transmis intr-un tren din Franta: Sporiti-va vigilenta, romanii fura!]

[Adolescent roman, victima unui atac rasist la Roma]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.