Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, ar putea efectua o vizita de doua zile in Transilvania, in cursul lunii septembrie, la invitatia europarlamentarului Tokes Laszlo.

Potrivit unui comunicat remis duminica dupa-amiaza de Biroul de presa al europarlamentarului, Tokes Laszlo a primit o confirmare din partea liderului tibetan privind vizita acestuia in Transilvania. "Nu demult, am primit semnale oficiale potrivit carora Dalai Lama a primit invitatia si in septembrie va petrece doua zile in Transivania”, scrie in comunicat.

„In cursul anulul 2009, ne-am pus in acord cu cabinetul lui Dalai Lama privind posibilul program al preasfintiei sale, iar potrivit semnalului oficial, primit sub forma de scrisoare, Dalai Lama va sosi in septembrie in satul natal al lui Korösi Csoma Sándor, in Csomakoros (n.r. - Chiurus, judetul Covasna), unde va depune o coroana la statuia primului european budist sfant, dupa care va tine o conferinta publica in municipiul Sfantu Gheorghe”, scrie in comunicatul europarlamentarului.

Tokes Laszlo l-a invitat pe Dalai Lama in Transilvania la inceputul lunii decembrie 2008, cand acesta, impreuna cu primul ministru al Guvernului Tibetului din exil, profesorul Samdong Rinpoche, s-a aflat in Bruxelles. Cu acea ocazie, liderul spiritual al Tibetului a fost primit de catre membrii intergrupului -Tibet al Parlamentului European (PE) si de catre presedintele acestuia, deputatul crestin democrat european Thomas Mann. La acea intalnire, Tokes a afirmat ca Tinutul Secuiesc este „Tibetul României”. Conform unui comunicat emis atunci de biroul de presa al europarlamentarului, Tokes Laszlo l-a salutat pe Dalai Lama spunandu-i ca provine din „Transilvania, de pe pamantul pe care s-a nascut Korosi Csoma Sandor, creatorul primului dictionar englez-tibetan. Vin de pe pamantul lui natal, Tinutul Secuiesc, din «Tibetul Romaniei», care lupta pentru autonomia teritoriala exact ca si tara preasfintiei tale” a afirmat episcopul Tokes Laszlo.

Citeste si:
Dalai Lama i-a transmis condoleanțe reginei Elisabeta a II-a
Dalai Lama i-a transmis...

Tot atunci, europarlamentarul a facut o comparatie intre autonomia „model” al Tirolului de Sud si a Tibetului, elogiind sprijinul europarlamentarilor din Italia si Tirolul de Sud. Tokes l-a asigurat pe liderul tibetan despre solidaritatea maghiarilor din Transilvania, oferindu-i drept cadou o carte semnata de el, intitulata „Speranta si Realitate”, in varianta engleza. Totodata, Dalai Lama a fost invitat de catre europarlamentar in Transilvania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.