Presedintele american Barack Obama si cel rus Dmitri Medvedev au semnat joi un acord istoric privind arsenalul atomic, ce reduce numarul armelor nucleare ale celor doua tari.

Noul tratat pentru reducerea armelor nucleare, cunoscut ca START, ii urmeaza unui acord precedent semnat in 1991 si care a expirat in decembrie 2009. Documentul prevede reducerea armamentului atomic rus si american cu circa o treime, relateaza CNN, potrivit NewsIn.

"Aceasta zi demonstreaza hotararea Statelor Unite si Rusia - cele doua tari care detin peste 90% din armele nucleare din lume - de a continua un lidershipul global responsabil", a declarat Obama dupa semnarea textului.

"Aceste acord creste capacitatea strategica si, in acelasi timp, ne permite sa ne ridicam la un nivel mai mare de cooperare intre Rusia si Statele Unite", a spus presedintele american.

Obama a evocat in discursul sau precedenta sa vizita la Praga, din urma cu un an, cand a spus ca idealul sau este o lume fara arme nucleara. "Repet ce am spus atunci, desi aceasta lume fara arme nucleare s-ar putea sa nu se realizeze in timpul vietii mele", a declarat Barack Obama. "Acest tratat semnat azi este insa un pas catre aceasta directie", a adaugat presedintele american.

El a laudat contributia omologului sau rus, Dmitri Medvedev, si "lidershipul" puternic al acestuia, spunand ca fara contributia liderului de la Kremlin nu ar fi fost posibila ajungerea la un acord. "Am vorbit de multe ori la telefon", a spus Obama, care l-a numit "prieten" pe omologul rus.

Presedintele american a promis ca va lucra cu Senatul american pentru a obtine o ratificare rapida a noului tratat START.

De altfel, Obama a repetat ca acest nou tratat reflecta "resetarea relatiilor" dintre Moscova si Washington si faptul ca, pe cale diplomatica, este posibil ca vechii dusmani sa devina prieteni si sa colaboreze. "Cand nu ne intelegem noi, nu e bine pentru tarile noastre, dar nici pentru intreaga lume", a completat Obama.

La randul sau, presedintele rus Dmitri Medvedev a apreciat dupa semnarea noului START, ca este o situatie in care si Rusia si SUA sunt castigatori, nimeni nu are de pierdut.

"Negocierile nu au fost simple, dar echipele noastre au lucrat profesionist si constructiv, chiar si 24 de ore pe zi. Astfel am reusit un lucru care parea misiune imposibila acum cateva luni. Ca rezultat, avem un document ce mentine echilibrul intereselor SUA si Rusia. Este o situatie in care toata lumea castiga, nimeni nu are de pierdut. Comunitatea internationala a castigat"
, a declarat presedintele rus.
Noul tratat constituie un echilibru intre interesele ruse si americane, a asigurat Medvedev.

Citeste si:
Trump a fost avertizat de fostul procuror general
Trump a fost avertizat de...

"Sunt de acord cu afirmatiile facute de Barack Obama ca azi, in aceasta sala, a avut loc un eveniment istoric. Tratatul are o durata de 10 ani, va inlocui tratatul START expirat si alte tratate pe aceasta tema", a spus el.

Cei doi lideri au abordat si dosarul scutului antiracheta. Potrivit lui Obama, scutul antiracheta va face obiectul unor schimburi regulate de informatii cu partea rusa, dar a subliniat ca apararea antiracheta a Statelor Unite nu afecteaza echilibrul strategic si este dreptul SUA de a-si apara teritoriul si natiunea de noi amenintari.

El a evocat in alocutiunea rostita dupa semnarea START si summitul pentru neproliferare nucleara pe care Washingtonul il va gazdui saptamana viitoare, profitand de ocazie pentru a mentiona Iranul, care continua sa sfideze comunitatea internationala. "Cine nu respecta regulile va fi izolat", a avertizat Obama, sugerand ca are acordul principalelor puteri pentru inasprirea sanctiunilor impotriva Teheranului.

Citeste si:
Trump reia relatiile SUA cu presedintele egiptean Sisi
Trump reia relatiile SUA cu...

In ceea ce priveste Iranul, Medvedev a reiterat pozitia Rusiei, potrivit careia rareori doar sanctiunile duc la rezultate, dar a spus ca ele trebuie sa fie inteligente si bine tintite, pentru a nu produce o catastrofa umanitara.

"Pozitia noastra este ca numai sanctiunile rar duc la rezultate, dar ele trebuie sa fie inteligente si bine tintite, pentru a nu produce o catastrofa umanitara pentru poporul iranian", a subliniat el.

Salutat de analistii de la Washington si de la Moscova, noul START fixeaza in cazul ambelor tari limita de 1.550 de orgive nucleare desfasurate, cu circa 30% mai putin decat plafonul anterior, stabilit in 2002. Tratatul, care trebuie ratificat de Senatul american si de Duma de Stat a Federatiei Ruse, limiteaza vectorii purtatori desfasurati si nedesfasurati la 800.

Acordul initial START, semnat in 1991, a dus la reduceri importante ale arsenalelor nucleare rus si american si a impus masuri de verificare pentru a spori increderea intre cei doi fosti adversari din timpul Razboiului Rece.

Citeste si:
Trump a concediat brusc zeci de procurori numiti de Obama
Trump a concediat brusc zeci...

Ceremonia de semnare a avut loc in Sala Spaniola din Castelul Praga, o sala in stil renascentist, bogat impodobita, construita in timpul regelui Rudolph al II-lea (1552 - 1612). Cei doi presedinti si-au zambit si si-au strans mainile dupa semnarea documentelor.

Rusia si SUA "bat palma pentru pace"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.