Presedintele ceh Vaclav Klaus a semnat ieri Tratatul de la Lisabona, incheind astfel procesul de ratificare a textului in intreaga Uniune Europeana.
Decizia liderului de la Praga intervine dupa ce Curtea Constitutionala ceha a anuntat ca Tratatul de la Lisabona este conform Constitutiei tarii. "Tratatul de la Lisabona nu este in contradictie cu ordinea constitutionala ceha", a declarat presedintele Curtii, Pavel Rychetsky, citat de AFP, potrivit NewsIn.

Toata Europa a asteptat semnatura presedintelui ceh, care a dat multe emotii din cauza afirmatiilor sale eurosceptice si a pretentiilor de modificare a documentului. [Presedintele ceh "lasa in pace" Tratatul de la Lisabona]

Totusi, Klaus a declarat ca este, in continuare, de parere ca Cehia nu va mai fi un stat suveran dupa ce acest document va intra in vigoare. "Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Cehia inceteaza a mai fi un stat suveran", a spus acesta.

Astfel, Klaus a devenit ultimul lider european care a ratificat Tratatul de la Lisabona, dupa mai multe saptamani de blocaj. "Ma asteptam la aceasta decizie a Curtii Constitutionale si o respect, desi o dezaprob fundamental", a mai spus liderul de la Praga.

Tratatul de la Lisabona contine prevederi pentru o mai buna functionare a Uniunii extinse - infiintarea unui post de presedinte, decizii mai usor de luat, Parlament consolidat. [De ce ar trebui sa ne intereseze Tratatul de la Lisabona?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.