Cantitatile enorme de opiu produse in Afganistan au provocat moartea mai multor persoane in Occident decat razboiul purtat de NATO in aceasta tara.
Cu 92% din opiul produs in lume, Afganistanul alimenteaza o piata de 65 de miliarde de dolari, finantand insurgentii si gruparile criminale, in special in Asia Centrala, Rusia si Balcani, arata raportul publicat la Viena de Oficiul ONU impotriva Drogurilor si Crimei (ONUDC).

Consumat de 15 milioane de toxicomani, acest drog provoaca moartea a circa 100.000 de persoane anual si intensifica propagarea virusului HIV, potrivit ONUDC.

"Confiscarea opiului afgan acolo unde este produs este infinit mai eficient si mai ieftin decat acolo unde este consumat"
, a subliniat directorul general al agentiei ONU, Antonio Maria Costa, cerand comunitatii internationale sa depuna mai multe eforturi in Afganistan. "Nu este vorba de impartirea responsabilitatilor, ci de un interes propriu clar", a precizat el.

Asfel, numarul anual al victimelor produselor opiacee in tarile membre NATO (100.000) este de cinci ori mai mare decat pierderile suferite de Alianta in Afganistan, in opt ani de razboi. Si Rusia (30.000 de morti) a inregistrat mai multe decese provocate de droguri intr-un an decat in cei 10 ani de razboi din Afganistan, subliniaza ONUDC.

In pofida unei usoare scaderi din 2007, productia de opiu din Afganistan a explodat in 10 ani, pentru a atinge 6.900 de tone in 2009, peste consumul mondial. Pana recent, lupta impotriva traficantilor nu figura, insa, in mandatul fortelor NATO de la fata locului. Insa "implicarea directa a talibanilor in traficul cu opiu le permite sa finanteze un aparat de razboi din ce in ce mai sofisticat si mai amplu", a subliniat Costa, amintind ca fundamentalistii nu ezita sa colaboreze cu organizatiile criminale. Potrivit ONUDC, talibanii obtin in prezent pana la 160 de milioane de dolari pe an din aceasta activitate.

O alta problema este ca stocurile ilegale de opiu continua sa creasca in mod vertiginos, potrivit ONUDC. In prezent acestea s-ar ridica la 12.000 de tone, adica echivalentul consumului mondial pe mai mult de doi ani. "Cu atat de mult opiu in maini gresite, este mai urgent ca niciodata sa localizam si sa distrugem aceste stocuri", considera Costa.

La fel de ingrijorator este faptul ca traficul cu opiu si veniturile pe care le genereaza sunt distribuite in Pakistan si in intreaga Asie Centrala, unde risca sa alimenteze "un terorism la scara larga, amenintand resursele energetice", subliniaza agentia ONU.

Zonele tribale de la frontiera afgano-pakistaneza, pe unde tranziteaza 40% din opiul afgan, au devenit "cea mai mare zona de liber schimb din lume pentru tot ceea ce este ilegal: droguri, arme, elemente pentru fabricarea bombelor, dar si fiinte umane", afirma Costa.

Pe langa efortul din Afganistan si Pakistan, ONUDC cere si o intensificare a luptei impotriva traficantilor in alte tari de tranzit si consum, in conditiile in care numai 20% din opiul afgan este interceptat in lume, mare parte in Iran.

In Balcani, o ruta importanta de tranzit catre vestul Europei, unde sunt consumate 88 de tone de heroina pe an, numai 2% din flux este interceptat, adica aceeasi proportie ca si in Afganistan, arata raportul ONUDC.


Principalele date privind opiul in lume

Potrivit raportului ONU, 92% din productia mondiala de opiu provine din Afganistan, iar valoarea estimativa a pietei mondiale a opiaceelor este de 65 de miliarde de dolari. In anul 2009, Afganistanul a produs 6.900 de tone de opiu, in timp ce consumul mondial anual de produse opiacee este echivalentul a 5.000 de tone de opiu.

Numarul total al consumatorilor de opiacee este de 15 milioane, dintre care pana la 100.000 isi pierd viata anual (30.000 in Rusia si 10.000 in tarile membre NATO). Afganistanul a exportat in 2009, 375 de tone de heroina si 900 de tone de opiu. Consumul de heroina a fost de 88 de tone in Europa, 70 de tone in Rusia si 20 de tone in America de Nord.

Principalele tari si zone de tranzit pentru heroina afgana sunt Pakistan (40%), Iran (30%) si Asia Centrala (30%). Proportia mondiala de confiscare a produselor opiacee afgane este de 20%, in conditiile in care in cazul cocainei, spre exemplu, este de 40%. [ONU: Romania confisca doar 2% din cantitatea de heroina afgana ce o tranziteaza]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.