Guvernul roman a colapsat intr-un moment in care tara este in plina recesiune, afectata de greve si dependenta de Fondul Monetar International pentru plata salariilor bugetarilor, comenteaza presa internationala demisia in masa a ministrilor PSD. Aceasta percepe intreaga criza politica o alta strategie a partidelor inainte de prezidentiale.
"Guvernul roman a cazut intrucat partenerii de coalitie l-au parasit", titreaza publicatia online USA Today, care citeaza Associated Press.

Guvernul de coalitie din Romania s-au prabusit joi dupa ce ministrii Partidului Social Democrat au renuntat la coalitie in semn de protest fata de revocarea ministrului de Interne, Dan Nica, de catre premierul Emil Boc. Publicatia prezinta tot circul electoral, inclusiv solidaritatea liderului PSD, Mircea Geoana fata de colegul sau de partid si acuzatiile aduse la adresa lui Basescu si a pedelistilor, suspectati ca ar dori sa fraudeze alegerile.

"Tara se afla intr-o recesiune profunda, si depinde de un imprumut de la Fondul Monetar International pentru plata salariilor din sectorul de stat. In ultimele saptamani au fost proteste si greve ale muncitorilor din cadrul CFR, magistratilor si ale celor care lucreaza in educatie si alte sectoare din domeniul public. Si cu toate acestea, fostii parteneri de coalitie se cearta", subliniaza ziarul.

Si BBC News relateaza evenimentele din Romania punand accentul pe faptul ca presedintele este cel invinovatit de intreaga criza politica. Publicatia aduce si ea aminte de cat de datoare este Romania FMI-ului, mai ales ca nu mai indeplineste o conditie importanta a imprumutului, aceea de a avea un guvern stabil.

La randul sau, Agentia Reuters, revista Forbes a publicat cateva pareri ale expertilor in domeniul economic privind situatia in care se afla Romania.

"Este inca foarte devreme pentru a emite pareri. Dar, desigur, va exista o nevoie pentru a vedea modul in care un guvern minoritar, daca asta este ceea ce se va obtine mai poate adera la programul FMI. Aceasta este intrebarea”, a spus specialistul in situatia economica din Balcani, Koon Chow. "In ceea ce priveste piata, acesta va fi afectata negativ de o astfel de evolutie, iar moneda nationala va avea de suferit", a mai adaugat acesta.

Alti experti sunt de parere ca exista un risc important ca FMI sa faca presiuni asupra autoritatilor sa contruiasca un alt guvern de coalitie, cum ar fi unul PDL-PNL. [Cand politicul destabilizeaza economicul: Decizia lui Basescu a scumpit euro]

"Cel mai rau lucru posibil care se poate intampla este ca urmatoatea transa de imprumut sa fie amanata cu cateva luni. Nu cred ca viitorul Guvern va abandona programul asmuat", a declarat Raffaella Tenconi de la Wood & Co din Praga.

Criza din Romania, o miscare strategica inainte de prezidentiale


"Criza in Romania, dupa demisia social-democratilor din guvern", titreaza agentia France-Presse anuntand ca s-a rupt coalitia dintre social-democrati si liberal-democrati de la Bucuresti, ceea ce "lasa tara in incertitudine cu mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie".

Criza intervine in conditiile in care aceasta tara cu 22 de milioane de locuitori este in recesiune de mai multe luni, dupa ani de crestere economica puternica, a explicat AFP, citat de NewsIn.

Wall Street Journal atrage atentia ca destramarea coalitiei nu va afecta doar cele noua ministere conduse de membri ai PSD. Sute de membri ai formatiunii isi vor pierde locurile si functiile din ministere si din administratia locala din Romania.

"Cu doua luni inaintea alegerilor prezidentiale, coalitia din Romania s-a dezmembrat pe motivul solidaritatii cu minstrul de interne Dan Nica, remaniat luni de premierul Boc", remarca publicatia austriaca Der Standard.

"Criza guvernamentala in Romania, cu mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale", scrie si agentia italiana de presa AGI, precizand ca "ministrii social-democrati si-au dat demisia din executivul condus de premierul de centru Emil Boc".

S-a rupt coalitia. A ramas doar jumatate de Guvern


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.