Moneda nationala s-a depreciat ieri cu peste cinci bani dupa decizia presedintelui Traian Basescu de revocare a ministrului de interne Dan Nica si dupa iesirea PSD de la guvernare, pana la 4,2495 unitati/euro, desi semnalele din piata indica faptul ca BNR a intervenit pentru a stabiliza cursul.
Update: Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,2495 lei/euro, nivel neatins din 22 septembrie, in crestere cu peste cinci bani (1,22%) fata de cel de miercuri, in urma crizei politice declansate de remanierea vicepremierului Dan Nica si iesirea PSD de la guvernare. [S-a rupt coalitia. A ramas doar jumatate de Guvern]

Miercuri, cursul de referinta a fost de 4,1981 lei/euro, informeaza Wall-Street citand NewsIn.


In debutul sedintei, moneda europeana se cumpara cu 4,2150 lei, insa cursul a urcat dupa anuntul presedintelui, la ora 10:00, pana la un nivel maxim de 4,2330 lei/euro. Ulterior, moneda nationala s-a stabilizat la 4,2230 unitati/euro, relateaza NewsIn.

"A fost un puseu de depreciere in primele tranzactii, insa leul incepuse sa se deprecieze oricum inca de aseara, iar la inchiderea sedintei era cotat la 4,2150 unitati/euro. Tendinta de ieri (miercuri, n.r.) a fost insa accentuata de anuntul facut de presedinte, dar vanzarile de euro au coborat usor cursul apoi", a spus un dealer bancar. [Isarescu, posibil premier tehnocrat al Romaniei?]

Presedintele Traian Basescu a semnat joi (n.r. 1 octombrie 2009) decretul de revocare a lui Dan Nica si cel de numire a lui Vasile Blaga ca interimar in functia de vicepremier si ministru de Interne. [Basescu a semnat revocarea lui Nica]

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi, de tip overnight se mentin la 12,5% pe an, cu mult deasupra dobanzii de politica monetara, de 8%.


Dupa leu, a "picat" si Bursa

Dupa cum era de asteptat, aceste evenimente neplacute care au avut loc joi, in Romania, au atras pe langa reactiile interne si reactii din strainatate. De exemplu, publicatia britanica Market Watch titreaza “Guvernul Romaniei a cazut; bursa pica”. Pe langa deprecierea leului cu peste cinci bani intr-o singura zi, si indicia Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut. Astfel, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,8% in tranzactionarile din cursul zilei, relateaza Market Watch.

O criza politica este ultimul lucru de care are nevoie Romania avand in vedere ca Guvernul se lupta sa indeplineasca cerintele unui accord cu FMI, care prevede reforme structurale de lunga durata, precum si micsorarea deficitului bugetar de la estimarea de 7,3% din PIB in acest an la 3% din PIB pana in 2011”, a declarat Timothy Ash, analistul sef al Royal Bank of Scotland. [Presa internationala "bate obrazul" Romaniei. FMI ar putea intoarce spatele tarii]

Daca la jumatatea sedintei de tranzationare, Wall-Street.ro anunta deprecierea titlurilor tranzationate in cursul zile de joi la Bursa, insa intr-o mai mica masura. Acest lucru s-a schimbat pana la finele zilei, deoarece indicele BET a scazut cu 1,95%, pana la 4.311,73 puncte, iar indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,45%, pana la 2.619,37 puncte, mai noteaza Wall-Street.

"Companiile din BET ajunsesera oricum la niste niveluri ale preturilor unde dadeau semne clare ca nu pot sa treaca si am vazut ca aparusera inca de ieri corectii mai mari. De exemplu BRD nu a putut sa treaca de zona de 13 lei/unitate si acum se indreapta mai mult spre 12", a spus Florin Irimim, broker la Intercapital Invest, citat de NewsIn.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 2,78%, pana la 24.574,57 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 2,27%, ajungand la 9.172,52 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 2,05%, pana la 439,15 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,75%, pana la 580,49 puncte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.