Obama a inteles, asemenea oricarui politician care se respecta, importanta si forta pe care le are o poveste bine scrisa. Prin intermediul celor doua carti publicate pana in prezent a reusit sa se apropie enorm de conationalii sai si sa le arate cine este Barack Obama cu adevarat.
Povestea vietii lui Obama asa cum o descrie autorul, dezvaluie momentele importante care l-au marcat, intr-un mix perfect de ambitie, echilibru si intuitie.

Cele doua carti publicate pana in prezent au construit imaginea publica a lui Obama intr-un mod in care putine astfel de lucrari semnate de politicieni celebri au reusit sa o faca, scrie New York Times. Obama a devenit un exemplu de implicare si reconciliere intre cele doua lumi diferite din care isi trage radacinile: Kansas si Kenya.

La 24 de ani, Obama cunoscuse deja atat de multe culturi diferite cat pentru o viata, relateaza The New Republic Online. Nascut in Hawai, si-a petrecut o parte din copilarie in Indonezia, a inceput facultatea in Los Angeles si a terminat-o la New York, pentru ca in 1985, la 24 de ani, sa se stabileasca in Chicago, "centrul nationalismului afro-americanilor".

Obama leaga trecutul din Chicago, ca lider al comunitatii, de candidatura la presedintia SUA. Cand a inceput sa povesteasca despre activitatile sale din tinerete, a sugerat ca toata munca de organizare depusa i-a ajutat foarte mult in campanie. "Cred ca exista mobilizarea. Nu cred ca trebuie sa o epuizati”" El vorbea de miscare, propaganda, mobilizare, care inseamna sa-i "sa-i provoci pe oameni sa renunte la anumite obiceiuri". Si Obama are capacitatea exceptionala de a motiva oamenii sa actioneze, sa ia atitudine.

In prima sa carte memoristica, "Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance" (Visuri de la tatal meu: O poveste despre rasa si mostenire), publicata in 1995, Obama vorbeste despre visurile sale idealiste: "Schimbarea nu va veni de la varf, voi declara eu. Schimbarea va veni de la masele de oameni mobilizate. Asta voi face eu. Imi voi organiza semenii pentru a aduce schimbarea." In carte, Obama nu vorbeste insa de instrainarea dintre mama si tatal sau vitreg indonezian, Soetoro.

Scrisa intr-un moment in care Obama nu se gandea atat de mult la cariera politica, ci mai degraba la publicarea unei carti bune, aceasta lasa impresia de autenticitate, avand "caractere mixte".

Obama si-a facut publica, de la inceputul carierei, identitatea sa politica, definita de mobilizarea si organizarea maselor. Dupa ce a fost ales ca senator, sotia sa, Michelle, a marturisit unui reporter ca "Barack nu este inainte de toate un politician. El este un activist al comunitatii care exploreaza politica pentru a aduce schimbarea". La remarca acesteia, Obama a comentat "Iau aceasta observatie ca un compliment".

In "Dreams from my father", Obama a umplut 150 de pagini cu cei patru ani in Chicago in care a lucrat ca mobilizator. Cartea vorbeste de fapt despre viata lui Obama dinainte de inceputul carierei politice. Democratul isi descrie experientele si educatia primita intr-o familie apartinand clasei americane de mijloc. Pe tatal sau, care a facut o scurta vizita in America in 1971, l-a cunoscut mai ales din povestirile familiei si din fotografii. Referindu-se la primii ani ai copilariei, scrie: "Eram doar vag constient de faptul ca tatal meu era complet diferit de cei din jurul meu - ca era negru ca smoala, in timp ce mama mea era alba ca laptele". Cartea releva dificultatea tanarului Obama de a reconcilia perceptiile sociale in legatura cu mostenirea sa multirasiala, si faptul ca in timpul adolescentei a facut uz de alcool, marijuana si de cocaina, "pentru a evita sa ma intreb cine eram".

Tot in aceasta carte, Obama vorbeste si despre dorinta sa imensa de a interactiona cu oamenii, mai mult decat a-i organiza. Cu o fina capacitate de analiza, Obama incerca sa inteleaga nevoile oamenilor, pentru a se putea apropia de ei si totodata a-si defini identidatea.

Cartile l-au ajutat enorm de mult in campanie, ajungand sa se bucure de foarte mult sprijin, imediat dupa ce si-a anuntat candidatura. Obama a marturisit ca nu se gandea la cariera politica cand a scris aceste carti si nici prin cap nu i-a trecut ca il vor ajuta sa atraga alegatori. "Dar sincer, nu m-am gandit ca voi ajunge unde voi fi astazi si ca o carte pe care am scris-o acum aproape 20 de ani va fi citita acum", a declarat Obama.

Planul original al lui Obama a fost sa scrie o carte despre relatiile intre rase, insa, in cele din urma a preferat ceva mai personal, care sa-l ajute sa faca si o introspectie in gandurile sale. In introducerea cartii, Obama atrage atentia ca va folosi pseudonime, caractere mixte, dialog aproximativ si nu va respecta ordinea cronologica a evenimentelor. Cartea s-a vandut in aproape 9.000 de copii, insa dupa doar cativa ani nu s-a mai tiparit.

Apoi in martie 2004, norocul literar si politic l-a lovit pe Obama. Victoria in Senatul Statelor Unite l-a transformat peste noapte in senzatia Partidului Democrat, "noua fata a Partidului Democrat si a Americii", dupa cum a fost numit de scriitorul si prietenul sau Scott Turow.

Astfel, Obama a incheiat cu editura Barnes & Noble un contract prin care s-a angajat sa mai scrie inca trei carti. Prima, "The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream" (Indrazneala de a spera: Ganduri despre revendicarea visului american), publicata in 2006, se axeaza pe convingerile politice si spirituale ale senatorului Obama. A doua va fi o carte pentru copii, inspirata tot din viata lui, iar a treia nu are inca subiectul definit.

"The Audacy of hope" este o carte care starneste controverse. "A scris prima varianta foarte clar" sustine Cass Sunstein, profesor la Universitatea din Chicago, care a citit capitolele despre Constitutie si politica economica. "Mi-a explicat foarte clar ca mi-a dat ciornele pentru ca are nevoie de comentarii. Am scris foarte detaliat comentariile mele. Oricum a acceptat foarte putine dintre ele si le-a folosit, insa cu propriile sale cuvinte".

Cartea ilustreaza multe dintre subiectele care au fost abordate si in campania pentru presedintie. In clasamentul celor mai citite romane intocmit de cotidianul New York Times, "The Audacy of hope" a ocupat locul 3. Titlul cartii a fost inspirat dintr-o predica a pastorului Jeremiah Wright, al Bisericii Unite a lui Christos din Chicago, care a devenit ulterior mentorul lui Obama. In carte se vorbeste despre lupta continua care trebuie dusa impotriva armelor nucleare si a inegalitatilor rasiale.

"The Audacy of hope" dezvaluie ajutorul imens pe care Obama l-a primit din partea bisericii pentru a ajunge sa se dezvolte ca politician si sa inteleaga cum poate sa mobilizeze oamenii si sa-i organizeze.

Desi o persoana controversata, Obama are multe idealuri pe care nu vrea sa le sacrifice pentru a obtine puterea. El insusi a declarat ca fiecare politician trebuie sa inteleaga limitele puterii. "Ceea ce incerc constant sa fac este sa mentin un echilibru intre o ratiune dificila si un suflet mare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.