Un nou studiu scoate la iveala faptul ca visele ne ajuta foarte mult sa trecem peste evenimentele neplacute din viata noastra. Vezi care este explicatia cercetatorilor.

Multi oameni aflati sub stres emotional se tem sa doarma pentru ca ei nu stiu ce vor visa. Oamenii de stiinta au descoperit ca visatul – care se inregistreaza atunci cand apare miscarea rapida a ochilor – este esential vietii noastre pentru ca ne ajuta sa facem fata problemelor de zi cu zi.

Cercetatorii de la Universitatea California au descoperit ca procesul emotional pe care creierul nostru il experimenteaza in timpul viselor ajuta la „uitarea” amintirilor neplacute.

Autorul studiului, Els van der Helm spune ca „in timp ce visam, amintirile sunt reactivate, puse in perspectiva si integrate, insa intr-un stadiu in care neurochimicalele produse de stres sunt suprimate.”, citeaza Daily Mail.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 35 de adulti tineri, impartiti in doua grupuri. Toti au fost expusi unui numar de 150 de imagini, de doua ori la 12 ore distanta, iar un scanner le-a masurat activitatea cerebrala. Jumatate din ei au vazut imaginile dimineata si apoi seara, fara sa doarma intre aceste momente, iar ceilalti au vazut imaginile seara, si apoi a doua zi dimineata, dupa o noapte de somn.

Cei care au dormit intre vizualizari au reactionat mult mai bine decat cei care nu au dormit. RMN-ul a aratat ca somnul a dus la o scadere considerabila a reactivitatii in zona din creier care se ocupa cu procesarea emotiilor.

Potrivit cercetatorilor, somnul actioneaza asupra creierului ca un fel de terapie.

Noile descoperiri ar putea explica de ce veteranii de razboi (de exemplu) au cosmaruri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.