Oamenii de stiinta cred ca Europa ar putea sa se deplaseze sub Africa, la cele doua continente constantandu-se o schimbare in miscarea de apropiere. Geologii spun ca o pauza in miscarea celor doua continente ar putea insemna ca placile tectonice sunt pe cale sa-si schimbe directia, ceea ce ar fi un eveniment stiintific fascinant.

Marginea de nord a placi tectonice africane se deplaseaza sub Europa de milioane de ani, dar, recent, procesul s-a oprit, potrivit Daily Mail.

Oamenii de stiinta, care au discutat problema la European Geosciences Union (EGU), cred ca Europa este pe cale de a se deplasa sub platoul african.

Structura geologica a Marii Mediterane si istoricul regiunii dovedeste ca apropierea celor doua continente cu cativa centimetri pe an a fost partial oprita de ciocnirea a doua placi din estul indepartat, in Turcia. Apoi, scufundarea a fost impiedicata si de faptul ca placa africana este mai usoara decat cea eurasiatica.

  • Parti din placa africana s-au rupt in timpul deplasarii si coboara spre mantaua Pamantului, iar bucati din platoul Eurasiatic au fost trase spre sud, de-a lungul Mediteranei, pentru a umple acest gol, cum se poate observa la insulele Baleare, Corsica si Sardinia. Acelasi lucru se intampla cu insula Creta.

Cercetatorii, care au inclus si observatiile celor mai recente cutremure, au sugerat ca rezultatul ar putea fi inceputul unei noi deplasari a placilor tectonice, dar in directie opusa.

Puterea acestor zone de scufundare de a genera mari evenimente naturale, precum cutremurul urmat de tsunami din Japonia sau eruptii vulcanice, este foarte mare, totusi oamenii de stiinta spun ca geologia Mediteranei este foarte diferita, scrie MEDIAFAX.

Oricum, in ciuda riscului mic al unor evenimente naturale in zona, exista ingrijorarea ca tarile europene nu au investit suficient pentru un sistem de avertizare de tsunami.

Daca se confirma ca deplasarea in noua directie a inceput deja, oamenii de stiinta trebuie sa aiba la indemana evaluari mai bune a riscului de cutremur si tsunami in Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.