Obiceiul de a consuma alcool in cantitati mari la o ocazie are o cauza genetica, confirmand ideea ca alcoolismul este o boala in familie, potrivit unui studiu american.

Cercetatorii americani au aratat de ce alcoolismul "se transmite" in familie, identificand o gena a betiei. Inainte nu era clar daca obiceiul de a bea intalnit la membrii aceleiasi familii are o cauza de natura genetica sau culturala, scrie MEDIAFAX.

Insa, in urma efectuarii unor teste, s-a aratat ca dorinta de a bea in exces este legata de o gena care activeaza o proteina - TLR4 - intr-o parte a creierului, numita complexul amigdalian (un grup de nuclee nervoase aflate in interiorul lobilor temporali mediani).

Cercetatorii de la Universitatea Maryland din SUA au descoperit ca soarecii de laborator carora li se dadea sa consume alcool au inceput sa bea mai putin dupa manipularea producerii de TLR4. Astfel dupa ce oamenii de stiinta au stimulat artificial TLR4 si alti receptori din creier pentru a simula senzatiile placute obtinute prin consumul ocazional de alcool in exces, soarecii nu au mai fost interesati de alcool timp de doua saptamani.

Profesorul si psihologul Harry June, de la Universitatea Maryland, a spus ca proteina TLR4 ar putea fi folosita pentru dezvoltarea unor medicamente pentru tratarea alcoolismului. Complexul amigdalian, cunoscut si drept centrul fricii si al placerii, a mai fost legat de dependenta de alcool.

"Terapia genetica ar putea oferi alternative benefice la tratamentele psiho-sociale si farmaceutice obisnuite, dar identificarea genelor-tinta va fi o provocare"
, a spus June.

Betiile ocazionale, practicate de tineri, echivaleaza cu minimum opt unitati de alcool consumate de un barbat si peste sase in cazul unei femei (o unitate de alcool inseamna 10 mililitri de alcool pur, o bere avand trei unitati, un pahar de vin de 175 ml - doua, iar 25 de mililitri de tarie - o unitate).

Studiile au aratat ca a bea mult intr-un timp scurt este mai daunator pentru sanatate decat a bea putin si des, din cauza ca in primul caz ficatul este solicitat mai mult.

Citeste si:
A baut cu prietenii si s-a trezit in alta tara
FOTO  Marea Mahmureala in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.