Cercetatorii germani au anuntat ca este posibil sa fi gasit un leac pentru infectia cu HIV. Daca este adevarat, acest lucru ar insemna un pas inainte pentru stiinta, insa nu si pentru tratarea acestei boli, au anuntat alti cercetatorii care lucreaza in domeniu.

In studiul publicat in revista Blood si citat de CNN, cercetatorii de la Universitatea Medicala Charite din Berlin au tratat un barbat infectat cu HIV care mai suferea si de leucemie mieloida acuta (n.r. cancerul sistemului imunitar), combinand doze mari de radiatii si chimioterapie cu un transplant de celule stem (n.r. celule imature care se pot transforma in globule rosii).

Pe perioada transplantului, care a avut loc in februarie 2007, acesta nu a mai luat medicamentatia contra HIV-ului. Treisprezece luni mai tarziu, dupa ce lucemia a recidivat, pacientul a urmat un alt tratament cu chimioterapie si radiatii, dupa care i-a fost efectuat un nou transplant de celule stem de la acelasi donator.

Celulele stem ale donatorului contineau o mutatie rara, mostenita, care le-a facut imune in mod natural la infectia cu HIV, potrivit autorilor articolului. Desi cercetatorii au presupus ca infectia cu HIV va recidiva in timp, acest lucru nu s-a intamplat.

La trei ani dupa ce a terminat tratamentul cu medicamentele anti-HIV, pacientul nu prezinta nicio simptoma de leucemie sau de HIV, iar sistemul sau imunitar a revenit la normal. Aceste rezultate i-au facut pe cercetatori sa afirme ca "leacul impotriva HIV a fost gasit gratie acestui pacient".

Cu toate acestea, oamenii de stiinta care studiaza SIDA au declarat ca acest articol va avea un impact minim asupra practicii. "Acesta este probabil o modalitate de vindecare, insa are un pret destul de ridicat. (...) Pentru ca pacientul sa primeasca celulele de la donator, corpul sau a trebuie sa fie lasat fara sistem imunitar", a declarat un profesor univesitar al sectiei de medicina al Universitatii din Alabama.

Acesta a adaugat ca tratamentul asociat cu distrugerea sistemului imunitar este foarte periculos: "Chiar daca pacientul nu moare din cauza transplantului, exista complicatii care pot face viata post-operatorie a acestuia destul de neplacuta."

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergologie si Boli Infectioase din SUA, a spus ca declarat ca tratamentul este impracticabil. "Este deja destul de greu sa gasesti un donator compatibil (n.r. pentru un astfel de transplant). (...) Dar ca sa gasesti un donator compatibil care sa aiba acest defect genetic, iar acest defect genetic se regaseste in cazul a 1% din populatia caucaziana si a 0% din populatia africana. Acest lucru este foarte rar", a explicat Fauci.

Insa, potrivit CNN, HIV in sine nu este o boala rara. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 33,4 milioane de persoane din intreaga lume au virusul care poate provoca SIDA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.