Intentia unei Biserici americane de a arde Coranul la 11 septembrie este condamnata in intreaga lume.
Intentia unei Biserici americane de a arde in public Coranul la 11 septembrie suscita miercuri semnale de alarma in intreaga lume, Statele Unite afirmand ca se tem pentru viata militarilor lor in Afganistan si ca sunt preocupate de o intensificare a sentimentului antiislamic, relateaza MEDIAFAX.

Dove World Outreach Center, o mica grupare fundamentalista crestina cu sediul in Florida, vrea sa arda in public exemplare din Coran sambata, la Gainesville, cu ocazia comemorarii a noua ani de la atentatele din 11 septembrie.
Initiativa, care urmeaza sa elogieze memoria victimelor atentatelor, intervine intr-un moment delicat: musulmanii celebreaza in jurul datei de 10 septembrie sfarsitul Ramadanului. [Islamofobie: O biserica din Florida propune sa fie ars Coranul la 11 septembrie]

Potrivit huffingtonpost.com, acest proiect reprezinta o "sursa de preocupare" si "ne pune in pericol trupele", a declarat marti Casa Alba, reiterand temerile exprimate de generalul David Petraeus, comandantul fortelor internationale in Afganistan. "Sunt foarte ingrijorat in legatura cu posibilele repercusiuni", a declarat generalul, apreciind ca acest gest ar putea alimenta propaganda talibanilor in Afganistan si ar intensifica sentimentul antiamerican in lumea musulmana.

O manifestatie pasnica reunise luni la Kabul aproximativ 200 de persoane, care au scandat "Moarte Americii" si "Traiasca islamul". Pastorul Dove World Outreach Center, Terry Jones, a afirmat la postul CNN ca "declaratiile generalului erau luate foarte in serios", dar ca era "ferm hotarat" sa duca proiectul la bun sfarsit si ca "nu putem sa dam inapoi in fata pericolelor islamului".

La randul sau, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat, in timpul unui dineu de celebrare a incheierii postului (Iftar), organizat la Departamentul de Stat: "Sunt incurajata de condamnarea clara si fara echivoc a acestui gest nerespectuos, condamnare care a venit din partea liderilor americani de toate religiile (...), precum si a liderilor americani laici si liderilor de opinie".

Citeste si:
Biblia si Coranul spun despre aceasta planta ca poate vindeca orice bo
Cea mai cunoscuta planta...

Initiativa a fost condamnata si de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a subliniat ca ea "risca sa aiba consecinte nefaste asupra securitatii trupelor noastre".

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a "condamnat clar" acest proiect, afirmand ca "respecta toate credintele religioase". Iranul a apreciat ca realizarea demersului va duce la reactii "incontrolabile". Potrivit secretarului general al Ligii Arabe, Amr Moussa, initiativa apartine unui "fanatic", relateaza foxnews.com.

Institutia sunnita Al-Azhar din Cairo, in mod traditional moderata, a apreciat ca "daca administratia (americana) nu reuseste sa il opreasca (...), (proiectul) va distruge relatiile Statelor Unite cu lumea musulmana" si "va constitui o oportunitate pentru terorism".

Un inalt oficial din cadrul organizatiei Fratii musulmani egipteni, Essam al-Erian, a subliniat ca initiativa "va creste ura impotriva Statelor Unite in lumea musulmana".

Citeste si:
Argeseanul arestat pentru terorism spunea ca baza militara de la...
Argeseanul arestat pentru...

Sub titlul "Nimeni sa nu arda Coranul", Osservatore Romano, cotidianul Vaticanului, a prezentat marti numeroase critici fata de acest proiect.

In Indonezia, tara musulmana cu cea mai mare populatie din lume, minoritatea crestina si-a exprimat temerile privind aparitia unor "tensiuni" si Uniunea celor 20.000 de biserici crestine protestante din Indonezia i-a scris presedintelui american Barack Obama, solicitandu-i sa intervina.

Compusa din aproximativ 50 de membri, Biserica Dove World Outreach Center, creata in 1986, acuza islamul ca incearca sa domine lumea si a facut un apel la alte grupuri religioase sa participe la "Ziua internationala pentru arderea Coranului".

Mai multe asociatii musulmane au apreciat ca acest demers confirma intensificarea islamofobiei in Statele Unite, unde un plan de construire a unui centru islamic in apropiere de Ground Zero, la New York, genereaza polemici aprinse.

Citeste si:
O biserică din Constanţa a luat foc chiar în timpul slujbei
O biserică din Constanţa a...

Secretarul american al Justitiei, Eric Holder, a primit marti seara 16 asociatii de diverse orientari religioase, in scopul examinarii masurilor pe care administratia le poate lua impotriva atacurilor antimusulmane. El a afirmat ca proiectul de ardere a Coranului ar fi "stupid si periculos", potrivit declaratiilor sale citate de o reprezentanta a comunitatii musulmane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.