Un militant rus pentru drepturile omului, Lev Ponomarev, a fost condamnat, marti, la Moscova, la patru zile de inchisoare pentru ca a participat la o manifestatie neautorizata si nu va putea participa la o intalnire cu un consilier al presedintelui american, Barack Obama.
In varsta de 68 de ani, Ponomarev a fost declarat vinovat pentru "refuzul de a se supune ordinelor politiei" in cadrul unei manifestatii organizate la Moscova la 12 august de catre opozanti impotriva primarului orasului, in special pentru modul in care acesta a gestionat criza generata de canicula, a anuntat tribunalul, potrivit MEDIAFAX.

Dupa citirea verdictului, Ponomarev, liderul miscarii Pentru drepturile omului si unul dintre cei mai cunoscuti aparatori ai libertatilor publice din Rusia, a anuntat ca va face apel la aceasta condamnare.

"Suntem deja pe cale sa redactam procedura si o vom transmite" Curtii competente, a adaugat Ponomarev, asteptand furgoneta politiei, care urma sa il conduca la inchisoare, potrivit Interfax.

In consecinta, Lev Ponomarev nu va putea participa la o intalnire prevazuta pentru miercuri la Mosova cu militanti pentru drepturile omului rusi si consilierul pentru afaceri ruse al presedintelui american Barack Obama, Michael McFaul.

"Eram invitat la un dejun de afaceri cu Michael McFaul. Intalnirea va avea loc, dar fara mine", a declarat el prin telefon pentru Interfax din masina politiei, care il transporta la inchisoare.

La sfarsitul lui august, Ponomarev a fost deja condamnat la inchisoare pentru ca "nu s-a supus politiei" in cadrul unei alte manifestatii neautorizate la Moscova, la 22 august ziua drapelului national.

Reactionand la aceasta condamnare, Statele Unite s-au declarat "ingrijorate" si "dezamagite", afirmand ca verdictul contravine drepturilor garantate de Constitutia rusa.

"Aceasta condamnare aduce atingere libertatilor de exprimare si manifestare inscrise in Constitutia rusa, iar noi suntem dezamagiti de faptul ca unele autoritati ruse continua sa priveze rusii de drepturile lor constitutionale", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului de securitate nationala, Michael Hammer.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.