Cercetatorii sustin ca au reusit sa simuleze sunetul care apare cand este creata o particula Higgs boson, supranumita particula lui Dumnezeu.
Cine ar fi crezut vreodata ca oamenii ar putea sa reproduca sunetul produs de particula lui Dumnezeu? Ei bine, cercetatorii care lucreaza in cadrul proiectului Large Hadron Collider in Elvetia au declarat ca au reusit sa simuleze acelasi zgomot pe care il face o particula Higgs boson atunci cand ia nastere.

Potrivit The Independent, Sfantul Graal al experimentului Large Hadron Collider (LHC) de 6 miliarde de euro ar trebui sa produca in final bosonul Higgs, care, ipotetic vorbind, va da un impuls celorlalte particule si va dezvalui cum au aparut primii atomi din univers.

Insa pentru a crea bosonul Higgs, coalitia internationala de cercetatori a folosit diferite programe care pot prezice modul in care aceasta va arata. Acum, toate acele date si informatii sunt puse cap la cap, iar cercetatorii au imensa satisfactia de a afla cum suna "zgomotul creatiei". Tot procesul in sine se numeste “sonificare”, adica atasarea sunetului la informatie. Cel mai bun exemplu de sonificare pe care il putem avea este un contor Geiger, care foloseste impulsuri sonore ce anunta cata materie radioactiva se afla in apropiere.

  • Pentru a asculta “particula lui Dumnezeu”, click aici.

In cadrul proiectului numit LHC Sound s-au reunit oameni de stiinta, muzicieni si artisti din Londra care transforma informatiile oferite de ciocniri, in sunete, bazandu-se pe energia pe care o elibereaza o particula. Ei cuantifica tempo-ul, volumul sau diverse niveluri ale sunetului.

Potrivit DailyMail, cercetotorii de la CERN au folosit fisiere de sunet asemanatoare instrumentelor normale folosite de fizicieni, cum ar fi pianele, tambalul si apoi le-au modulat in asa fel incat au reusit sa sune precum particulele atunci cand iau nastere. Dr Lily Asquith a simulat sunetele folosind un instrument uimitor numit Atlas, folosit de cercetatorii de la LHC. Intreg experimentul a fost realizat din incercarea de a re-crea conditiile in care universul era la inceputurile creatiei.

Dr Lily Asquith, care a fost capul proiectului a declarat pe blogul personal ca “Sunetul reda cel mai bine complexitatea informatiilor, de aceea el este foarte important pentru a detecta orice fenomen care se petrece in accelerator.”

Richard Dobson, unul dintre compozitorii care au ajutat la crearea sunetului a declarat ca a fost extrem de surprins sa asculte melodia pe care particula o emite: “Putem auzi foarte clar structurile in sunet, ca si cum atunci ar fi compuse, ca si cum toate si-ar spune povesti unele altora. Toate structurile sunt atat de dinamice si toate se muta in acelasi timp, tot sunetul semanand foarte mult cu muzica pe care o auzim in compozitiile contemporane”, a mai adaugat acesta intr-un interviu pentru BBC News.

Pe tot globul, oamenii de stiinta sunt intr-o permanenta competitie in incercarea de a descoperi bosonul Higgs. In afara celui din Elvetia, alte doua acceleratoare din SUA (Tevatron in Illinois si Relativistic Heavy Ion Collider in New York) se straduiesc din rasputeri sa explice cum a luat nastere universul.

Citeste si:
Revoltat de zgomotul slujbelor, un maramureșean s-a răzbunat pe...
Revoltat de zgomotul...

[LHCsound blog]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.