Cercetatorii sunt de parere ca in spatiu exista atat de mult "gunoi", incat coliziunea acestuia cu un satelit ar putea distruge sistemul de comunicatii de pe Pamant.
Un recent raport al Departamentului de Aparare american arata ca gunoiul spatial care orbiteaza in jurul Pamantului ar putea avea efecte catastrofale, putand provoca "reactii in lant necontrolabile", capabile sa distruga retelele de comunicatii de pe toata suprafata Pamantului.

Semnalele TV, Internetul, telefonia mobila, predictiile meteo, toate ar putea disparea peste noapte, la un loc cu multe altele. Satelitii comerciali si cei militari ar putea deveni nefolositori, iar vietile astronautilor aflati la acel moment in spatiu ar putea fi puse in pericol. Aproximativ 370.000 de gunoaie spatiale au fost identificate, in comparatie cu doar 1.100 de sateliti functionali.

Conform analizelor facute, cantitatea de gunoi a ajuns atat de mare incat oricand ciocnirile sunt capabile sa provoace o reactie in lant ce poate literalmente ingheta comunicatiile globale, scrie The Telegraph. Toate aceste reziduuri spatiale circula cu aproape 8 km/s si o coliziune e statistic probabila, in orice monent.

Potrivit Popsci, acest gunoi spatial ameninta, la ora actuala, o industrie de servicii spatiale estimata la o valoare de 250 de miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.