Acceleratorul de particule LHC de la Geneva a fost repornit, inregistrandu-se primele ciocniri de particule:circa 40 pe secunda.
Potrivit nationalpost.com, cercetatorii de la CERN sarbatoresc astazi un moment istoric, deoarece la 170 de metri sub Pamant, intr-un tunel in apropiere de Geneva, au reusit sa realizeze primele ciocniri de particule, la cel mai mare nivel de evergie de pana acum.

Acceleratorul LHC (Large Hadron Colllider) a fost inaugurat in septembrie 2008, insa s-a defectat cateva saptamain mai tarziu, fiind repus in functiune abia in noiembrie anul trecut. Cercetatorii vor incerca sa identifice bosonul Higgs, numit si "particula lui Dumnezeu", cunoscuta oamenilor de stiinta doar la nivel teoretic si cruciala pentru intelegerea fizicii actuale, scrie Money.ro. Experimentul este asteptat cu interes, dar si ingrijorare in lumea stiintifica. Desi teoriile conspirationiste afirma ca reusita experimentului ar insemna sfarsitul lumii, prin crearea unei gauri negre, specialistii sustin ca nu exista un astfel de risc.

  • LHC, unul dintre cele mai ambitioase experimente stiintifice

Potrivit 9AM, CERN, cel mai important laborator din lume din domeniul fizicii particulelor, cu sediul la Geneva, numara in prezent 20 de tari membre cu drepturi depline: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia si Ungaria, in timp ce India, Israel, Japonia, Federatia Rusa, SUA, Turcia, Comisia Europeana si UNESCO au statutul de observatori.

In 2009, CERN a cunoscut cea mai mare mediatizare de pana acum, datorita acceleratorului de particule dezvoltat in cadrul Large Hadron Collider (LHC), cea mai costisitoare si mai complexa masinarie construita de oamenii de stiinta.

Aflat intr-un tunel de 27 de kilometri, la 170 de metri adancime sub frontiera franco-elvetiana, LHC este unul dintre cele mai ambitioase experimente stiintifice: fizicienii din intreaga lume vor sa descopere secretele universului prin intermediul ciocnirilor de protoni, la viteze egale cu cea a luminii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.