Romania va putea obtine statutul de membru CERN dupa o perioada de monitorizare de cinci ani.

Romania a fost acceptata formal in randul candidatilor la titlul de stat membru al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN), in urma unei decizii luate de Consiliul CERN, in sedinta de vineri, informeaza interactions.org, citat de MEDIAFAX.

Romania va putea obtine statutul de membru CERN dupa o perioada de monitorizare de cinci ani, dupa ce vor fi analizate contributiile tarii, paralel cu participarea la proiecte CERN. Tot vineri, Rolf Heuer a fost numit director general al Centrului, inlocuindu-l pe Robert Aymar.

CERN, cel mai important laborator din lume din domeniul fizicii particulelor, cu sediul la Geneva, numara in prezent 20 de tari membre cu drepturi depline: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia si Ungaria, in timp ce India, Israel, Japonia, Federatia Rusa, SUA, Turcia, Comisia Europeana si UNESCO au statutul de observatori.

Anul acesta, CERN a cunoscut cea mai mare mediatizare de pana acum, din cauza acceleratorului de particule dezvoltat in cadrul lui, Large Hadron Collider (LHC), cea mai costisitoare si mai complexa masinarie construita de oamenii de stiinta.

Aflat intr-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adancime sub frontiera franco-elvetiana, LHC este unul dintre cele mai ambitioase experimente stiintifice: fizicienii din intreaga lume vor sa descopere secretele universului prin intermediul ciocnirilor de protoni la viteze egale cu cea a luminii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.