Un numar de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83 - 86% din total, ar putea plati de anul viitor preturi mai mari la energie si gaze, odata cu inceperea liberalizarii tarifelor, in timp ce doar 14%-17% ar urma sa primeasca sprijin de la stat, insa tariful social va fi eliminat treptat.

Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Tarifele reglementate la electricitate platite de populatie urmeaza sa fie eliminate in perioada 2013-1017. De asemenea, anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei.

Calendarul liberalizarii preturilor la gaze

Inainte de a incepe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile. Acesti consumatori sunt denumiti consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subventie de la stat.

  • Cine este "consumatorul vulnerabil"?

In urma consultarilor dintre autoritati cu Comisia Europeana, consumatorul vulnerabil a fost definit drept "clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru a prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala de natura financiara si de alte facilitati", se arata intr-un document guvernamental, citat de MEDIAFAX.

Guvernul "isi ia mana" de pe preturile la energie

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale. Potrivit documentului, numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total ), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret.
Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

  • Consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin la cerere, adresata furnizorilor.

Persoanele sau familiile care au un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie vor primi sprijin financiar. Salariul minim pe economie este 700 de lei pe luna.

Sprijinul financiar ar urma sa fie introdus concomitent cu eliminarea graduala a tarifului social in trei etape, pe trei transe de venituri, si va consta in reducerea lunara, de catre furnizorul de energie, a facturii cu o suma fixa stabilita anual prin hotarare de Guvern.

Sumele respective vor fi virate de catre agentiile judetene pentru prestatii sociale de munca in conturile furnizorilor clientilor vulnerabili.

Pentru acordarea de facilitati nefiscale sunt propuse persoanele de peste 65 de ani care locuiesc singure sau cu alte persoane de aceeasi varsta, persoanele cu dizabilitati fizice sau mentale sau care sufera de boli grave si persoanele a caror deconectare de la retele de gaze sau electricitate le-ar pune in pericol viata sau sanatatea.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.