Guvernul va elimina pana in 2015 preturile reglementate la energie, conform graficului stabilit deja cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, dupa ce Executivul european a cerut Romaniei oficial sa se alinieze la normele UE in domeniu.

"Exista un grafic negociat si cu Fondul Monetar International, si cu Comisia Europeana, pana in 2015. Conform graficului, acest lucru se va rezolva", a spus Boc.

Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei, in urma cu o saptamana, prin doua avize motivate, sa isi alinieze la normele UE legislatia nationala privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali.

Procedurile de infringement pe legislatia de acest tip au inceput si in cazul Italiei si Poloniei, scrie MEDIAFAX.

Daca statele membre nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Executivul Uniunii Europene poate deferi cauzele Curtii de Justitie.

Potrivit normelor europene privind piata interna a energiei, toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza liber servicii pe intreg teritoriul UE si de a-si stabili singure preturi care sa reflecte stiuatia reala de pe piete. Stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei, considera CE.

Totusi, Executivul european aminteste ca legislatia comunitara prevede de asemenea ca, in cazuri exceptionale, spre exemplu pentru a proteja clientii vulnerabili, se pot stabili preturi reglementate. Masurile trebuie insa sa fie directionate in mod special catre cei care au nevoie de ele si trebuie sa fie limitate in timp.

Potrivit celor mai recente informatii Eurostat, care dateaza din primul semestru al anului trecut, consumatorii casnici din Romania platesc in medie, pentru gaz, 7,74 euro pe gigajoule, fata de 14,54 euro pe gigajoule la nivelul UE. La electricitate, pretul mediu platit de consumatorii casnici din Romania este de 10,31 euro pe 100 KWh, fata de 16,76 euro/100 KWh in UE.

Premierul Emil Boc a anuntat, in luna februarie, ca tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011, urmand sa fie definiti consumatorii considerati vulnerabili, care trebuie protejati.

Citeste si:
Metroul de la Cluj. Astăzi se semnează contractul pentru proiectare...
Metroul de la Cluj. Astăzi se...

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii.

Aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productie pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom si Romgaz Medias au preturi de productie stabilite de ANRE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.