Tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011, urmand sa fie definiti consumatorii considerati vulnerabili, care trebuie protejati.
Eliminarea preturilor reglementate la enerhia electrica si gaze a fost anuntata, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI, potrivit Wall-Street.ro.

"In domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor intreprinde urmatoarele masuri: pana in luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar se va implementa in perioada 2013-2015. Deci, pana in luna septembrie se va face aceasta analiza, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015. De asemenea, pana la finele anului 2011 se vor defini de catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a spus Boc, intr-o conferinta de presa.


Intrebat de jurnalisti cine va proteja populatia de "o explozie" a tarifelor daca preturile in domeniul energiei si gazelor naturale vor fi liberalizate, premierul a precizat din nou ca acest calendar care vizeaza eliminarea preturilor reglementate va fi stabilit pana in luna septembrie si implementat efectiv in 2013-2015. [Citeste mai multe despre majorarile gazului si electricitatii pe Wall-Street.ro]

  • Franks: Preturile la energie si gaze pentru populatie nu vor creste in viitorul apropiat

Populatia nu trebuie sa se astepte la cresterea preturilor la electricitate si gaze in "viitorul apropiat", intrucat procesul de liberalizare a costurilor se va realiza gradual, pana in 2015, si diferentiat pentru persoanele bogate si cele vulnerabile, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, scrie MEDIAFAX.

"Gospodariile nu ar trebui sa se astepte la majorari de preturi in viitorul apropiat, intrucat procesul de liberalizare a preturilor la electricitate si gaze va incepe mai tarziu si se va finaliza in 2015. Nu am definit inca cand va incepe pentru ca vrem sa lucram mai intai la definirea persoanelor vulnerabile si vrem sa le asiguram protectia", a spus Franks, in cadrul unei conferinte de presa.

Oficialul FMI a mentionat ca prima faza a liberalizarii preturilor va viza alti consumatori decat populatia, proces care va incepe in lunile urmatoare si va fi incheiat in 2013. El a explicat ca in urma procesului de liberalizare a preturilor gospodariile bogate vor plati pretul real, restul urmand sa achite mai putin.

"Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei vor lucra cu autoritatea de reglementare in domeniul energiei. Toti consumatorii vor avea o ajustare inceata pentru a proteja persoanele sarace",
a spus Franks.

Citeste si:
Cât gaz mai avem în depozite. România are cea mai rapidă rată de...
Cât gaz mai avem în depozite....

El a mentionat ca majorarea pretului la electricitate si gaze ca urmare a procesului de liberalizare depinde de suma pe care o platesc in prezent gospodariile, intrucat consumatori platesc preturi diferite.

Citeste si: [Dupa razboiul benzinei, urmeaza cel al gazelor: Poate populatia suporta o majorare de preturi?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.