Moneda nationala a Romaniei a continuat sa se deprecieze si marti, inregistrand un nou minim istoric si depasind un alt prag psihologic: cel de 4,35 lei/euro.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat pentru data de 29 iunie 2010, un curs de referinta de 4,3523 lei/euro, cu 0,61% mai mare decat cel de luni, cand un euro a fost cotat la 4,3257.


Leul s-a depreciat si fata de moneda americana, potrivit datelor afisate de BNR. Astfel, marti, un dolar a fost cotat de BNR la 3,5697 lei, un curs mai mare cu 2% fata de cel de luni, cand rata de schimb dolar/leu era de 3,4996.

Dealerii sustin ca leul ar mai putea sa scada, desi, marti, a fost tranzactionat in crestere pe volume mari, pe piata interbancara. Chiar daca nu exista o legatura directa cu evolutia altor monede din regiune, leul ar trebui sa-si reia tranzactionarea in tandem cu acestea in curand, insa, atat timp cat nu va exista un raspuns clar din partea FMI, moneda nationala s-ar putea sa atinga noi minime, scrie NewsIn.


"Multa lume astepta decizia de vineri a FMI. Cred ca derapajul se va opri si BNR isi va intra in drepturi", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Nivelul la care ar putea interveni BNR in piata ca sa sustina leul depinde de calculele pe care si le-a facut institutia cu privire la evolutia inflatiei dupa majorarea taxelor si impozitelor, cu precadere a TVA, de la 19% la 24%, au mai spus dealerii.

"Piata a fost lasata libera pe finalul lunii iunie de catre Banca Nationala. Asa se manifesta o piata libera", spune Nicolae Chidesciuc, economist-sef al ING Bank.


Moneda nationala a Romaniei s-a depreciat la valori istorice atat fata de leu cat si fata de dolar, pe fondul majorarii taxei pe valoare adaugata. TVA a fost majorata sambata cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Guvernul a ales aceasta alternativa de echilibrare a deficitului bugetar, deoarece Curtea Constitutionala a Romaniei a hotarat vineri, 25 iunie, ca articolul 9 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevedea diminuarea pensiilor cu 15%, este neconstitutional.
Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Cititi si: Vin scumpirile: Guvernul a majorat TVA

Reducerea salariilor a trecut de Parlament


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.