Executivul asteapta adoptarea in Parlament a masurilor de austeritate. Majorarea CAS sau impozitarea suplimentara a pensiilor nu sunt luate in discutie, a declarat ministrul Finantelor Sebastian Vladescu.

  • Executivul nu discuta deocamdata noi masuri, majorarea CAS sau impozitarea pensiilor

Executivul asteapta adoptarea in Parlament a masurilor de austeritate. Deocamdata nu sunt luate in discutie alte masuri, cum ar fi majorarea CAS sau impozitarea suplimentara a pensiilor, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

”Deocamdata asteptam trecerea Legii prin parlament si vom vedea”, a declarat ministrul, intrebat daca dupa majorarea TVA de la 19% la 24% Guvernul va adopta si alte masuri, pana la finalul anului.

TVA va creste cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, de la 1 iulie, a decis sambata Guvernul.

  • Cei care le plang astazi de mila pensionarilor sunt complet inconstienti

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a adaugat sambata ca schimbarea sistemului de pensii este o prioritate a Guvernului si o problema de responsabilitate pentru toti, inclusiv pentru cei care "le plang astazi de mila pensionarilor".

Intrebat daca schimbarea sistemului de pensii devine o prioritate a Guvernului, Vladescu a raspuns afirmativ. "O noua lege a pensiilor, un sistem de pensii care sa fie echilibrat si care sa-i permita functionarea nu in urmatorul an, ci in urmatorii zeci de ani, schimbarea tendintei transferului de la bugetul de stat la bugetul de pensii, care este de crestere - am ajuns la peste 2% din PIB, ne vom duce la 3%, avem perspectiva ca in doi ani sa ajungem la 5% daca continuam aceasta tendinta. (...) Aceasta tendinta trebuie stopata si aceasta este o problema de responsabilitate politica a tuturor, inclusiv a celor care le plang astazi de mila pensionarilor. Le plang de mila pentru ca sunt complet inconstienti", a declarat acesta, la finalul sedintei extraordinare de Guvern, unde s-a decis majorarea TVA la 24%.

  • Majorarea TVA si efectele ei nedorite

Totusi, preturile vor exploda de la 1 iulie, dupa ce cota TVA va fi majorata cu 5 puncte procentuale, la 24%. Mai mult, preturile nu se vor majora doar cu 5%, ci vor creste chiar si cu pana la 10% ca urmare a unei cote TVA mai ridicate. De ce? Pentru ca o cota TVA mai ridicata se va aplica atat produsului final, cat si materiilor intermediare ce au fost utilizate la realizarea produselor, potrivit Wall-Street.
Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

De asemenea, in timp ce mare parte dintre economisti avertizeaza ca rata inflatiei se poate indrepta spre 10% din cauza scumpirilor ce vor fi generate de majorarea TVA, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI sustine ca acest lucru nu va avea repercusiuni asupra inflatiei decat in prima luna de aplicare a deciziei, mai exact in luna iulie. “Orice crestere a TVA are un efect asupra inflatiei, insa este un efect care are loc o singura data, in luna I care este aplicata decizia, fara sa existe repercusiuni si in lunile urmatoare”, a explicat reprezentantul Romaniei la FMI. Tanasescu mai sustine ca banca centrala inca are posibilitatea sa mentina tinta de inflatie pentru acest an. [Vezi care sunt opiniile economistilor privind majorarea TVA pe Wall-Street!]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.