Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au pronuntat verdictul. Legea prin care Guvernul vrea sa taie pensiile cu 15% contravine Constitutiei. Acelasi verdict si in cazul legii pensiilor speciale.

CCR a decis ca articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, la fel si articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor, in schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala, infomeaza un comunicat de presa al CCR.

  • Art. 9 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar a fost declarat neconstitutional. Acesta prevede ca "de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%". De asemenea, acelasi articol declarat neconstitutional spune ca "la determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".
  • Din legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a fost declarat neconstitutional art. 1. litera c). Acesta spune: "La data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare", lit c) referindu-se la "pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".
  • CCR a stabilit ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu incalca Constitutia.

Astfel, atat pensiile nu vor mai scadea, cel putin in baza prezentei legi, pentru ca altfel, Guvernul poate incerca elaborarea unei legislatii diferite pe care sa incerce eventual sa-si asume raspunderea din nou, informeaza Realitatea.
Retail jobs

O alta varianta de a echilibra deficitul bugetar ar putea fi majorarea taxelor.

Click aici pentru decizia CCR!

Cititi pe acelasi subiect: Austeritatea romaneasca "ingrozeste" pana si UE

Surprize, surprize: Decizia CCR s-a amanat

In gura presei: Verdictul CCR privind taierea pensiilor si salariilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.