Este bogat in calciu, riboflavina si vitamina B12. Este obtinut prin introducerea unor bacterii in lapte care consuma lactoza sau glucidele, facand din iaurtul rezultat o alternativa pentru cei care au intoleranta la lactoza. Este bogat in vitamine si minerale, sarac in grasimi. Iaurtul simplu poate inlocui fara probleme smantana acra.
Sunt o buna sursa de proteine, galbenusurile de ou au un colesterol ridicat. Ouale sunt bogate in proteine, zinc, vitamine B si alte substante nutritive, lipsind de fapt, doar vitamina B. Cu toate acestea, un singur ou asigura peste o treime din ratia de colesterol recomandata zilnic. Galbenusul de ou contine toate grasimile, vitaminele liposolubile, colesterolul si, teoretic, toti carbohidratii.
3. Uleiurile Vegetale
3/10
Pot fi sanatoase pentru inima. Unele au un continut bogat de vitamina E si acizi grasi Omega-3. Spre deosebire de grasimile animale, care contin cantitati infime de proteine si carbohidrati, uleiurile vegetale sunt grasimi 100%. Toate contini acizi grasi saturati si acizi grasi polinesaturati, dar proportiile variaza considerabil de la un ulei la altul.
Reduce colesterolul. Proteinele din soia sunt singurele proteine vegetale complete. Ele contin toti aminoacizii esentiali, precum si fier, calciu, magneziu, vitamina E, riboflavina, vitamina B1, vitamina B2 si alte grasimi benefice.
Poate fi sanatos pentru inima. Probabil ca esti la curent cu faptul ca laptele este o excelenta sursa de calciu, dar afla ca acesta mai ajuta si la reglarea batailor inimii si poate reduce riscurile hipertensiunii. Laptele integral contine 3,25% grasimi, cel partial degresat-2%, cel degresat 1%, iar laptele smantanit-0%. Valorile se refera la grasimi, si nu la procentele de calorii obtinute din grasimi.
Sunt sanatoase pentru inima. Prezinta o sursa concentrata de multe substante hranitoare. Studiile actuale au aratat ca cei care se hranesc cu nuci de cinci ori pe saptamana pot reduce la jumatate riscurile unui atatc de cord. Aproximativ un sfert de cana de nuci contine in jur de 175 de calorii si pana la 21g de grasimi.
Sunt sanatoase pentru inima. Au fibra, vitamine si minerale. Daca mananci niste seminte organismul tau va beneficia de un aport de substante nutritive vitale, si nu doar de calorii goale. O portie de seminte prajite de floarea-soarelui (fara sare) asigura cantitati consistente de vitamina E, seleniu, acid folic, proteine si fibra.
8. Branzeturile proaspete
8/10
Unele sunt foarte bogate in grasimi. Termenul “proaspat”, se refera pur si simplu la faptul ca branza nu a apucat sa se invecheasca sau nu a trecut prin procesul de coacere, deci nu are nicio legatura cu calitatea. Branzeturile proaspete sunt mai perisabile decat cele vechi mai tari.
Gustoasa carne de pui este comparabila cu cea de vaca in privinta calitatii si a cantitatii proteinelor sale, continand insa mult mai putine grasime decat aceasta. Puiul mai este bogat si in vitamine din complexul B, ca si in minerale, cum ar fi zincul si fosforul. Carnea alba de pui este mai saraca in calorii, grasimi, acizi grasi saturati si colesterol decat carnea rosie.
Sunt foarte sarace in calorii. Este de preferat sa pregatim salatele din verdeturile inchise la culoare. Chiar daca nu contin multe calorii, iti vei asigura astfel necesarul de vitamine. De exemplu busuiocul, menta, si patrunjelul adauga substante nutritive si dau un plus de savoare salatelor.
Nutritia este dinamica. Pe masura ce stiinta evolueaza, ceea ce ea azi se considera a fi un aliment miraculos a doua zi se descopera a avea prea putine efecte pozitive asupra sanatatii, daca nu chiar deloc. Cum sa facem diferenta intre mesajele contradicotorii si sa nu ne lasam pacaliti? Nu este deloc usor, dar putem incepe prin a afla ce contin alimentele consumate frecvent.