Continutul caloric al unui mar depinde de marimea si greutatea acestuia. In general, un mar mediu - cu un diametru de aproximativ 6 cm - are 80 de calorii. Merele nu au grasimi si nici colesterol. Un mar de marime medie contine 22 g de carbohidrati, in care sunt incluse 16 g de zahar si 5 g de fibre dietetice. Sunt o sursa buna de vitamina C si potasiu. Nu le decoji insa - coaja este plina de antioxidanti.
Kiwi nu creste pe plaiurile noastre, dar, ca si marul nostru, este o adevarata "bomba" de vitamine, minerale si fibre alimentare, ceea ce-i confera calitati terapeutice de necontestat. Consumul catorva fructe in fiecare zi scade nivelul colesterolului si reduce riscul formarii cheagurilor de sange, intocmai ca aspirina, fara insa sa provoace ulcer. Un kiwi mediu, cantarind aproximativ 76 g, contine doar 46 de calorii. Fructele de kiwi nu contin grasimi, dar contin in jur de 4% din valoarea zilnica de carbohidrati.
Nutrientii din portocale sunt numerosi si diversi. Fructul este sarac in calorii, nu contine grasimi saturate sau colesterol, dar este bogat in fibre alimentare, cum ar fi pectina (eficienta la persoanele cu greutate corporala excesiva). Portocala este o sursa excelenta de vitamina C (puternic antioxidant natural ce creste rezistenta organismului in fata infectiilor si elimina radicalii liberi proinflamatori din sange). Contine 15 grame de carbohidrati si 62 de calorii.
Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea hemoglobinei si a concentratiei de oxigen din sange) si stimuleaza astfel, sistemul imunitar si previne aparitia infectiilor. Continutul ridicat de fibre, antioxidanti puternici si abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rau, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inima. Trei sferturi de ceasca de afine proaspete are 62 de calorii si 16 grame de carbohidrati.
Perele au fost cultivate pentru prima data in anul 5000 inainte de Hristos de catre Feng Li, un mestesugar chinez recunoscut. Pe aceste teritorii, perele erau considerate adevarate simboluri ale nemuririi, pentru ca arborii in care cresteau aveau o viata foarte lunga, de cel putin 100 de ani. Sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, C si E, precum si in fibre. Ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si a colesterolului. In acelasi timp intaresc sistemul imunitar si imbunatatesc digestia. Sunt recomandate celor care sufera de diabet de tip 2.
O para medie are o greutate de aproximativ 166 de grame, 25 grame de carbohidrati, 1 gram de grasimi si proteine, 4 grame de fibre alimentare, 10% din DZR de vitamina C si 2% fier si calciu.
Originare din Orientul Mijlociu, ciresele sunt prezente in Europa de cateva mii de ani. Exista mai multe soiuri: rosii sau albe, cu carne tare si dulce sau amare, cirese salbatice, cu coada scurta etc. Antioxidantii, mineralele, acidul elagic, vitamina C, vitamina A, bioflavonoidele, melatonina si antiocianele fac din aceste fructe adevarate izvoare de sanatate. Ciresele contin peste 75% apa, trasatura care le face ideale in curele de slabire, deoarece au putine calorii, previn deshidratarea, confera senzatia de satietate, gratie fibrelor solubile din compozitie, si scad nivelul de colesterol negativ din organism. Aproximativ 25 de grame de cirese contin 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre.
Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A, vitamia C, beta-caroten, fibre si potasiu. Acestea contin fitochimicale denumite carotenoide - compus care coloreaza in rosu, galben sau portocaliu, fructele si legumele. Puternicul antioxidant licopen este unul din cele mai puternice carotide care se gasesc in caise. In plus, caisele ne ofera si cantitati importante de vitamina B, C precum si fosfor, magneziu, fier si calciu. O caisa proaspata contine numai 17 calorii, este dulce, aromata si satioasa, deci poate inlocui cu succes o ciocolata sau o prajitura bogate in calorii si grasimi nesanatoase.
Grapefruit-ul este foarte bogat in vitamine (C, A, B1, B3, B5), o jumatate de fruct asigurand 60% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Este si o sursa excelenta de fibre, care calmeaza apetitul si regularizeaza tranzitul. O jumatate de grapefruit contine 52 de kcal, 13 grame de carbohidrati, 0,9 grame de proteine si 2 grame de fibre .
Piersicile au un continut mare de vitamina C si provitamina A, vitaminele B3, B5 si E. Acestea mai au in componenta lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu si seleniu. Contin, de asemenea, cantitati deloc neglijabile de fitonutrienti, antioxidanti si carotenoizi, fibre. In 100 de grame de piersici sunt 40 de calorii si 10 grame de fructoza.
Zmeura de padure contine multe minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, dar si vitaminele A, B1, B2, D si P, plus vitamina C, care este prezenta in cantitati impresionante. Zmeura face parte dintr-o categorie aparte de fructe care, desi contin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor in doze de 150-200 de grame zilnic nu duce la cresteri notabile ale glicemiei. Mai mult, zmeura stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul (atat secretia endocrina, cat si cea exocrina), stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Mancand 100 de grame de zmeura asimilezi 52 de calorii, dar si 6,5 grame de fibre alimentare, adica 16% din aportul zilnic recomandat.
Conform Asociatiei Americane a Diabetului, fructele sunt bogate in vitamine, minerale si fibre si pot fi parte din alimentatia diabeticilor cu conditia sa fie consumate in portii mici si evitate in formele cu adaos de zahar, cum ar fi compoturile.