Painea veche de o zi poate fi transformata in crutoane pentru salate sau supe (coapte in tava cu putin ulei, usturoi si ierburi) sau in pesmet, pentru crochete, snitele, sau in bruschete etc.
Gatiti alimentele la temperaturi joase, lent. Bucatile mai tari de carne de porc sau vita sunt mai ieftine cu aproape 50 - 70% fata de cele pentru fripturi sau cotlete. Cea mai eficienta metoda de a gati astfel de carne este la temperatura joasa, in cuptor, intr-un sos, timp de cateva ore.
Folositi paste sau orez. Daca v-au ramas cateva legume sau bucati de carne, le puteti transforma intr-o supa sau salata, dar aceste preparate nu sunt foarte consistente. Pastele si orezul sunt ieftine si satioase, servite cu ceapa si usturoi, ierburi, branza, bucati de carne, sos de rosii etc.
Cand preparati cina, ganditi-va si la pranzul de a doua zi. Daca faceti o salata la cina, preparati o cantitate mai mare si transferati o parte din ea (fara sos) intr-o cutie din plastic. Adaugati un rest de friptura de la cina sau o conserva mica de fasole boabe si obtineti pranzul pentru a doua zi, scrie
mediafax.
Nutritionistii spun ca o bucata sanatoasa de friptura nu trebuie sa depaseasca 85 de grame. La cina, bucata de carne trebuie sa ocupe maximum un sfert din farfurie, legumele, jumatate, iar cerealele integrale, un sfert. Reducerea cantitatii de carne consumata este benefica pentru sanatate, dar si pentru portofel.
Gatiti o data, mancati de doua ori: economisiti timp si multe preparate se pot congela. De asemenea, gatiti o cantitate mai mare de carne o data, iar bucatile nefolosite pot fi transformate ulterior in supe, salate, quesadilla etc.
Fructele pot fi congelate, daca nu sunt utilizate imediat, pentru a evita coacerea excesiva sau alterarea. Se pot folosi apoi la sucurile de fructe, inghetata sau briose.
Orice se poate refolosi
8/10
Pentru o cina rapida si delicioasa aruncati in tigaie (de preferat un wok) legumele pe care le gasiti in frigider, eventual cateva bucati de carne, condimente si ierburi - celebrul "stir-fry".
Luati-va dispozitiv pentru vidare. Este foarte util pentru pastrarea alimentelor in stare proaspata mai mult timp.
Asigurati-va ca aveti suficiente cutii pentru depozitarea portiilor neconsumate, astfel nu veti mai fi tentati sa le aruncati.
9AM.ro va prezinta cateva trucuri care va vor ajuta sa reduceti cheltuielile zilnice pe alimente fara sa renuntati la mesele savuroase cu care sunteti obisnuiti.