Carbohidrati buni pentru slabire
1/6
Potrivit
Healthy, in realitate stim ca organismul uman are nevoie de o hrana diversificata si ceea ce conteaza cel mai mult intr-o dieta este reprezentat de:
- Alegerea alimentelor sanatoase din fiecare categorie (proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale, fibre);
- Consumul moderat de alimente;
- Consumul zilnic de legume si fructe, de preferat in stare cruda, acestea trebuie sa depaseasca ratia celorlalte alimente;
- Consumul de cereale integrale – sursa sanatoasa de carbohidrati;
- Consumul de produse lactate, bogate in calziu;
- Consumul moderat de carne, o data la doua zile pentru persoanele cu stil de viata sedentar etc.
Citeste si:
[Uite, ca se poate! Slabeste, mancand carbohidrati!]
Beneficiile carbohidratilor buni
2/6
Carbohidratii buni sau zaharurile bune sunt reprezentate de fructoza (care se gaseste in fructe si legme), dar si carbohidratii cu absorbtie lenta care se gasesc in special in cerealele integrale.
Carbohidratii buni au rol in mentinerea glicemiei, previn diabetul, sunt utili in perioadele de suprasolicitare fizica si psihica, mai ales in perioadele de invatare, principalul conbustibil al creierului fiind glucoza.
Va prezentam mai jos lista carbohidratilor buni, avand atasat indicele glicemic, dar si lista carbohidratilor rai. Pentru a intelege cat de mic au indicele glicemic aceste alimente, va puteti gandi de exemplu ca berea are un IG de 115.
Lista carbohidratilor buni si indicele lor glicemic (daca tineti o dieta, se recomanda ca alimentele cu indice glicemic mare sa fie consumate mai rar):
Toate fructele contin carbohidrati buni si marea lor majoritate au indice glicemic (IG) mic:
- Pepene – 75IG;
- Ananas: 65 IG in compot, 45IG fructul proaspat;
- Stafide (struguri deshidratati) – 65
- Caise – 60IG;
- Papaya – 60IG;
- Castane – 60IG;
- Kiwi – 50 IG;
- Mango – 50IG;
- Struguri – 45IG;
- Mar – 40IG;
- Banana – 35IG;
- Piersici – 35 IG;
- Prune – 35IG;
- Portocale – 35;
- Nectarine 35;
- Pere – 30IG;
- Pomelo – 30;
- Capsuini – 25IG;
- Cirese – 25 IG;
- Grepfruit – 24IG;
- Nuci: 15IG;
- Migdale – 15IG;
- Avocado – 10IG;
Legumele au si ele un indice glicemic mic chiar daca au si carbohidrati, fiind foarte utile in mentinerea sanatatii, dar si in curele de slabire. Morcovii contin o cantitate mare de carbohidrati buni. Este recomandat sa le consumati crude, in salate, macar in sezonul acestora:
- Ridiche alba – 70IG;
- Fasole gatita – 50IG;
- Morcov fiert 50IG;
- Fasole – 35;
- Rosii – 30;
- Usturoi – 30;
- Sfecla de zahar – 30;
- Gulie – 25;
- Mazare – 20IG;
- Rosii 15
- Spanac 15
- Telina 15
- Anghinare 15
- Broccoli 15
- Castravete 15
- Salata verde – 15 IG;
- Varza – 15IG;
- Ceapa – 15;
- Telina – 15IG;
- Ciuperci – 15;
- Praz – 15;
- Ardei – 15;
- Conopida 15;
- Dovlecei – 15;
- Condimente: scortisoara, busuioc, cimbru, oregano, vanilie etc. – 5 IG;
Ne referim la cerealele macinate sau zdrobite (cum sunt musli, cu sau fara fructe), ci nu la cerealele procesate sau expandate. Acestea contin o cantitate ridicata de fibre, dar si zaharuri cu absorbtie lenta, fiind necesare in consumul zilnic:
- Orez cu bob rotund 72
- Porumb fiert (mamaliga) - 65, fulgii de porumb au 85 IG;
- Couscous (fiert) 65
- Paine de secara 30% - 65IG;
- Paine integrala – 65IG;
- Musli cu fructe si miere – 65;
- Orez cu bob lung 56
- Orez brun 55
- Ovaz fulgi integrali 40
- Musli simplu – 50;
- Orz 25;
- prajituri- Toate dulciurile din comert (prajituri, cornuri, biscuiti, bomboane, jeleuri, batoane dulci, dulciuri din cereale expandte etc.), mai putin biscuitii si batoanele din cereale integrale si cele obtinute din fructe;
- Pastele si taiteii cu faina alba;
- Preparatele de patiserie;
- Ciocolata, mai putin ciocolata neagra;
- Siropurile care au zahar adaugat;
- Cerealele rafinate, expandate, fulgii din cereale expandate, batoane din cereale expandate etc.
SURSA:
Kudika.ro.
Aceasta s-ar traduce prin faptul ca o persoana ca sa elimine din surplusul de kilograme ar putea manca doar legume, carne si oua, nici macar lactate slabe (pentru ca desi au 0,1%grasimi, au multi carbohidrati) sau fructe.