Bolile mintale au fascinat foarte multi cercetatori inca de la inceputurile medicinei. Se spune despre schizofrenici ca aud voci, iar despre cei care dezvolta dubla personalitate ca pot sa “fie” in acelasi timp 200 de persoane diferite. Mai jos prezentam cateva dintre cele mai cunoscute boli mintale si efectele acestora.

main foto : Samael Kreutz

Sindromul Antisocial
Cine evita intalnirile sociale este considerat antisocial. De foarte multe ori aceasta expresie este adevarata si nu este incadrata la capitolul boala. Pur si simplu lipsa de chef sau problemele de zi cu zi ne fac la un momentdat sa nu ne dorim sa socializam cu nimeni.

Exista in schimb o categorie aparte de “antisociali” care sufera defapt de boli mentale. Sindromul persoanei antisociale este prezent la foarte multa lume (la nivel global). Acesta se manifesta prin izolare de lumea inconjuratoare intr-o lume in care individul se simte in siguranta.

De foarte multe ori, persoanele care sufera de acest sindrom isi gasesc ocupatii care sa nu implice iesitul din casa, acestia fiind chiar violenti atunci cand oricine incearca sa-i scoata din “vizuina” lor.
Din fericire boala este tratabila cu ajutorul terapiei, dar primul pas spre vindecare este ca pacientul sa constientizeze in primul rand faptul ca are o problema, iar ulterior sa accepte indicatiile terapiei.

Personalitatea multipla
Chiar daca acest lucru este foarte greu de dovedit, exista totusi termenul de personalitate multipla, iar acesta este incadrat in general la capitolul boli mentale. Persoanele care se presupune ca sufera de personalitate multipla dezvolta de la 2 pana la cateva sute de caractere, preluand de la fiecare cateva ceva in functie de anumiti factori declansatori.

Cu totii cred ca am vazut filme in care diferiti actori interpretau roluri de psihopati, care ziua sunt oameni de afaceri, iar noapte criminali in serie. In fapt, totul are o baza reala, iar persoanele care sufera de personalitate multipla nu isi aduc aminte anumite momente din viata lor, deoarece creierul nu asociaza anumite trairi cu altele ca fiind de la aceiasi persoana, ci defapt de la persoane diferite.

Dislexia
Cei care sufera de dislexie nu pot sa citeasca deoarece vad literele din cuvinte aranjate intr-o alta ordine decat cea corecta. Chiar daca exista multe exercitii pentru a corecta acest sindrom (si rezultatele sunt vizibile in unele cazuri) majoritatea pacientilor nu reusesc sa invete sa citeasca deoarece creierul lor nu percepe cuvantul asa cum ceilalti il percep.

Citeste si:
Balul Bucuriei 2023 a strâns 57.000 de euro, un nou record de...
Balul Bucuriei 2023 a strâns...

Schizofrenia
Hai sa recunoastem. De cate ori ai folosit cuvantul schizofrenic? Sunt convins ca de foarte multe ori. Schizofrenicii sunt cunoscuti pentru faptul ca aud voci. Bine, acum sa nu confundam oamenii care au voci si se poate justifica concret acest lucru, dar cei care aud voci, fara sa aibe nici un motiv, pot avea o problema.

Schizofrenicii se manifesta in general non-violent, dar exista diverse forme ale schizofreniei care implica si multa violenta.

In prezent nu se cunosc motivele pentru care oamenii sufera de schizofrenie sau de ce acestia aud vocile, ce cauzeaza acest lucru si cum se poate vindeca. Ultimele studii arata totusi ca una dintre posibilele cauze ar fi halucinatiile, iar de acestea se leaga multe dintre simptomele pacientilor.

Autismul
In ultima perioada s-au realizat foarte multe studii despre acest sindrom, care se pare ca reprezinta o lupta a oamenilor de stiinta si a medicilor deopotriva, deoarece au aparut si multe rezultate. Autismul reprezinta incapacitatea de a comunica si de a interactiona cu mediul inconjurator si in general este perceput la copii.

Citeste si:
Cele mai frumoase greșeli ale naturii: 7 persoane cu înfățișări unice
Cele mai frumoase greșeli ale...

Totusi, acest sindrom este clasificat ca fiind o boala mentala, iar medicii i-au acordat o atentie aparte din momentul in care au fost inregistrate foarte multe cazuri in care pacientii au fost recuperati.
Trebuie stiu ca si autismul sever poate fi intr-un final tratat, iar acesta nu reprezinta o condamnare la moarte.

ADHD
ADHD este un termen care a devenit foarte popular in ultimii ani. Acesta poate fi tradus ca hiperactivitate sau incapacitatea unei persoane de a se concentra asupra unei activitati din cauza agitatiei.

Practic, acest sindrom a fost descoperit recent in cazul copiilor neastamparati si care nu se pot integra in societate din cauza faptului ca sunt prea agitati. Copiii cu ADHD nu sunt ascultatori si in general intra in conflicte cu absolut toata lumea.

ADHD este din fericire tratabil, datorita terapiei si in unele cazuri datorita medicamentatiei specifice. Totusi acest sindrom a fost inclus in categoria boli mintale.

Citeste si:
Boala de care suferă Damian Drăghici: „Nu este evident?”
Boala de care suferă Damian...

Mutismul
Exista foarte multe persoane care sufera de mutism. Acest sindrom apare in urma unei traume foarte profunde. Banuiesc ca foarte multi dintre voi au auzit despre cazuri in care dupa un accident sau dupa o crima anumite persoane nu au mai putut vorbi.

sustin ca nu exista o explicatie logica pentru acest comportament, iar studiile realizate nu au fost concludente, deoarece creierul functioneaza in parametrii normali, in schimb pacientii nu puteau sa articuleze niciun cuvant.
Totusi, alaturi de terapie au fost inregistrate foarte multe cazuri in care persoanele care sufereau de mutism s-au vindecat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.