Filmele ne mint. Dar stim asta deja. Numai ca uneori o fac atat de bine si de des incat ajungem sa credem ca nascocirile hollywoodiene se aplica si in viata reala. Asa ajungem sa credem ca un singur glont este suficient pentru a arunca lumea in aer sau, mai rau, ca soarele este galben.

Trebuie sa recunoastem un lucru: e greu sa separam ceea ce am invatat la scoala sau am aflat din studii de ceea ce am vazut in filme. Asa se face ca ajungem uneori sa facem confunzii destul de grave.

1. Exploziile in spatiu

O explozie in spatiu seamana foarte mult cu una de pe Pamant. Cel putin in studiourile de productie americane pentru ca realitatea este cu totul alta.

In spatiu nu exista oxigen si, prin urmare, o explozie nu poate avea aceeasi amploare ca cea de pe pamant. In absenta reactiei chimice care sa genereze sfera de foc specifica unei detonarii terestre, exploziile in spatiu arata mai mult ca o pata luminoasa.

Asta nu inseamna ca nu este deosebit de frumoasa. Priviti numai:



2. Serul adevarului

Cati agenti 007 sau teroristi nu au ajuns sa deconspire planurile ultra secrete ale organizatiei pentru care lucrau dupa ce au fost injectati cu pentothalul de sodiu sau asa numitul „ser al adevarului”? In realitate, atunci cand l-au testat in conditii de laborator pe diferinti pacienti, oamenii de stiinta si-au dat seama ca pentothalul de sodiu actioneaza ca un drog – actioneaza asupra sistemului nervos central, elimina durerea, induce o stare de calm si, uneori, te face sa indrugi verzi si uscate.

Specialistii CIA spun ca un ser magic care te face sa spui adevarul si numai adevarul nu exista si nici nu sunt sanse prea mare sa fie creat in viitorul apropiat. Sa ii credem?

3. Soarele este galben

Soarele este galben si cerul albastru sunt printre primele lucruri pe care le inveti cand esti copil. Este usor sa fii pacalit. Nu numai ca toata lumea iti spune ca soarele este galben, dar, stiintific vorbind, astrul solar este cunoscut ca „pitica galbena”.

Norocul nostru ca NASA a trimis in spatiu sateliti si telescoape si putem vedea ce culoare are universul. Asadar, iata o imagine a Soarelui captata de unul din telescoapele NASA:

Sursa foto: NASA

Da, Soarele este alb. Nu galben, nu portocaliu, nu rosu. Alb. Numai ca, din cauza atmosferei terestre, avem impresia ca razele sale sunt colorate in galben. Adevarul este ca temperatura Soarelui ajunge la 6.000 de grade Kelvin si la o asemenea temperatura nu poate avea decat o singura culoare: alb. Stele mai reci, cu temperaturi de pana la 3.500 de grade Kelvin sunt rosiatice, in timp ce stelele mai fierbinti, cu temperaturi de 10.000 de grade Kelvin au o nuanta albastruie.

Citeste si:
Cum să previi insolația: 5 sfaturi de luat în calcul
Cum să previi insolația: 5...

4. Corpul uman explodeaza in spatiu

Stiti scena aia din Totall Recall cand Schwarzenegger, parasind habitatul coloniei martiene, explodeaza din cauza presiunii atmosferice. Faaaaake!

Ce se intampla, in realitate, atunci cand esti expus vidului cosmic? Nu, corpul tau nu va exploda si nici nu iti va fierbe sangele.

Intr-adevar, lipsa de oxigen si frigul te vor ucide. Dar nu instantaneu, ci va dura cateva secunde pana cand sangele lipsit de oxigen va ajunge la creier sau pana cand corpul isi va pierde toata caldura. Dar scenariul in care din cauza diferentei dintre presiunea interna si cea externa corpul uman expus vidului cosmic explodeaza este pura fictiune. Datorita pielii si a sistemului circulator, corpul nostru este protejat de o potentiala „decompresie exploziva”.

Un alt scenariu des intalnit este acela ca, in spatiu, din cauza ca nu exista presiune atmosferica, cele mai mult lichide fierb instantaneu. Numai ca, daca se va intampla sa plutiti in dervia in spatiu, ar trebui sa va faceti griji pentru cantitatea de oxigen ramasa si nu pentru sangele din vene. Facand parte dintr-un sistem circular inchis inchis, sangele nu este expus in mod direct vidului asa ca, puteti sta linisti, nu va clocoti.

Citeste si:
Transformă-ți spațiul într-un paradis al relaxării cu fotoliul perfect
Transformă-ți spațiul într-un...

Mai multe puteti afla urmarind clipul de mai jos.



5. Meteoritii sunt fierbinti

Indiferent ce v-a facut Michael Bay sa credeti, meteoritii NU sunt fierbinti.

Sa ne imaginam un meteorit care pluteste in spatiu timp de cateva milioane de ani la o temperatura foarte aproapiata de zero absolut. Atunci cand intra in atmosfera Pamantului, din cauza vitezei foarte mari, se afla acolo doar pentru cateva minute. Este imposibil ca intr-un timp atat de scurt un meteorit sa se transforme intr-o bila dogoritoare.

Care este treaba cu mingea de foc care se formeaza atunci cand meteoritul intra in atmosfera terestra, ati putea intreba? Flacarile pe care le vedeti in jurul meteoritului nu sunt flacari, ci aerul comprimat la viteza ametitoare. Practic, atunci cand intra in atmosfera, meteoritul intalneste un strat de aer in fata sa care se incalzeste pana in punctul in care ia foc.

Citeste si:
5 mituri comune despre mașina de spălat vase - adevărurile din...
5 mituri comune despre mașina...

Este adevarat ca din cauza fenomenului straturile superioare ale meteoritului se incalzesc, dar departe de a radia o caldura excesiva.

6. Gloante in apa

Daca ai ghinionul sa fii vreodata urmarit de o persoana inarmata si te afli in apropierea unei ape, sari cu incredere. Spre deosebire de ce vezi in filme, o scufundare in mare iti va salva pielea.

Cat de departe ajung gloantele atunci cand sunt trase in apa? Eh, bine... nu foarte departe. Materialul din care sunt confectionate gloantele, faptul ca acestea trec prin medii cu densitati diferite sunt cateva din motivele care fac ca, atunci cand intra in contact cu apa, viteza gloantelor sa scada.

Majoritatea gloantelor sunt confectionate din cupru sau plumb, un material care se deformeaza usor. Atunci cand sunt trase, ating o viteze de 200 pana la 340 m/s. La o asemenea viteza, atunci cand intra in contact cu apa, care are o densitate cu mult mai mare, de cam 1000 kg/m 3, gloantele sunt supuse unor forte de compresie foarte mari. Ceea ce inseamna ca nu numai ca se deformeaza, dar si incetinesc.

Citeste si:
Iulia Albu și Bassam Dabbas au făcut-o praf pe Nicole Cherry la...
Iulia Albu și Bassam Dabbas...

Foto main: stele abstracte sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.