Nu neglijati aceste sfaturi simple privind lupta cu caldura. Cum spuneam mai sus, efectele acesteia pot fi destul de grave, de aceea cu cateva masuri simple putem preveni perturbari grave ale sanatatii.

9 Sfaturi pentru a infrunta caldura

Vara este in toi si zilele toride ne pot influenta serios felul in care ne simtim, randamentul, buna dispozitie si, de ce nu, imaginea. Caldura reprezinta un factor de stres pentru organism si avem nevoie de energie pentru a infrunta temperaturile ridicate, pentru a minimaliza raspunsul sistemic al organismului si a inlatura raul produs de caldura. In cazul persoanelor sensibile sau suferinde de unele boli cronice, cum ar fi cele ale aparatului cardio-vascular, caldura reprezinta un adevarat dusman al starii de sanatate si poate pune in pericol chiar viata. De aceea este necesar sa cunoastem cateva reguli simple insa deosebit de utile pentru a preveni efectele nedorite ale caldurii asupra organismului.

Odata cu cresterea temperaturii organismul activeaza mecanismele prin care incearca sa mentina temperatura corporala in limite normale, astfel intensifica ritmul cardiac si respirator, poate creste usor tensinea cu scopul ca sangele in periferie sa ajunga in cantitate mare sub piele unde ar trebui sa se poata “racori”. De aceea sunt recomandate vara dusurile cu apa calduta spre rece (atentie, nu rece pentru ca produce vasoconstrictie si totodata poate crea un soc cardiac – vezi infarctele miocardice ale tinerilor care sar in ape reci cand sunt infierbantati). Imbracamintea stramta trebuie evitata pentru ca micsoreaza fluxul sanguin periferic si totodata nu lasa pielea sa respire. In cazurile de supraincalzire, cand mecanismele de protectie ale organismului sunt depasite, persoana respiectiva poate face frisoane, poate lesina sau, in cazul in care se asociaza cu deshidratatrea masiva, dezechilibrele hidroelectrolitice pot fi suficient de severe incat sa survina chiar moartea.

Sfaturi pentru a infrunta caldura

1. Hidratarea

In primul rand trebuie sa va hidratati suficient pentru ca apa este principalul element implicat in mecanismele de termoreglare: se elima cutanat prin transpiratie si mentine tegumentele reci si totodata se elimina si pulmonar sub forma de vapori. Apa asigura fluxul sanguin optim pentru mecanismele de termoreglare subcutanate si tot apa regleaza marea majoritate a metabolismelor, fiind atat mediu de schimb cat de de cedare a oxigenului sau energetic atunci cand vorbim de ciclul aerob. Iata deci cat de importanta este hidratarea. Se recomanda ca lichidele pe care le consumati sa fie la temperatura camerei sau usor caldute, insa in nicun caz fierbinti, asa cum circula un mit. Organismul se lupta cu mentinerea caldurii, iar daca noi ii vom oferi bauturi fierbinti va trebui sa lupte si cu acest surplus de cladura, concluzionand: nu il ajutam deloc. Nici bauturile reci cu cuburi de gheata nu sunt foarte sanatoase, sensibilizand faringele si amigdalele de la acest nivel si totodata stomacul. Este greu de apreciat canttatea optima de lichide pe zi, aceasta variaza de la om la om in functie de activitatile acestuia, rata metabolica, varsta etc. Pentru a putea generaliza, trebuie sa simtiti nevoia sa mergeti la toaleta macar o data la doua-trei ore (considerand ca aveti activitati dinamice, altfel puteti merge si mai des daca aveti munca de birou sau stati acasa).

Citeste si:
Pregătește-te pentru iarnă cu o rutină complexă de îngrijire
Pregătește-te pentru iarnă cu...

2. Dusurile caldute

Pentru a va racori pielea si a elimina substantele excretate prin transpirtie dusurile caldute (nu fierbinti dar nici reci) sunt excelente. De cateori aveti ocazia nu ezitati, iar daca aveti langa voi o piscina sau, de ce nu, marea, puteti efectua bai frecvente.

3. Climatizarea

Incercati sa stati cat mai mult in zone climatizate, racoroase, in mijloace de trasnport cu aer conditionat, astfel incat sa evitati atmosfera foarte calda din timpul zilei.

4. Imbracaminte adaptata

Este recomandata imbracamintea din fibre naturale (bumbac, in, matase) care lasa pielea sa respire si absoarbe umezeala. De asemenea este bine sa evitati hainele stramte care ingreuneaza atat fluxul sanguin subcutanat cat si aerisirea pielii. Hainele trebuie sa aiba maneci lungi si sa acopere picioarele (fuste lungi, pantaloni lungi) pentru a evita arsurile solare. Purtati palarii, sepci sau umbrele pentru soare.

Citeste si:
Ce s-ar putea întâmpla dacă nu ai mai transpira niciodată
Ce s-ar putea întâmpla dacă...

5. Mancarea

Regimul de vara trebuie sa fie unul usor, bazat cat mai mult pe alimente naturale in strare proaspata, ca fructe si legume. Consumul de grasimi si carbohidrati trebuie sa fie minimal, evitand cascavalul, carnea de porc, mezelurile, untul, margarina. Se recomanda sa gatiti cu ulei de masline si macar la masa de pranz langa carne de pui sau peste sa aveti o granitura de legume.

6. Evitati iesirile din miezul zilei

Intre orele 11:00 si 16:00 nu este recomandat sa iesiti sau macar realizati drumuri scurte. Luati-va masurile de protectie: apa, brumizatoare, haine adecvate.

7. Programarea activitatilor fizice intense

Solicitarile fizice intense nu trebuie sa le faceti la mijlocul zilei, acestea cresc de asemenea temperatura corpului, alaturi de medil foarte cald de asemenea. Este bine sa efectuati eforturile fizice dimineata devreme, cand este racoare, sau seara aproape de inserat.

Citeste si:
Cafeaua poate reduce riscul de diabet si hipertensiune, arata un...
Cafeaua poate reduce riscul...

8. Servetele umede, brumizatoare

Pentru scurte racoriri si pentru inlaturarea transpiratiei este indicat sa purtati servetele umede si brumizatoare cu apa termala.

9. Aromaterapie

Puteti utiliza pentru baie sau birou ori camera arome de menta, acestea stimuleaza intr-un mod special organismul astfel incat confera senzatie de racoare. Japonezii folosesc uleiuri de lavanda si menta chiar si in aerele conditionate. Cateva picaturi de aroma de menta va mentine un tonus excelent pentru intreaga zi.

Nu neglijati aceste sfaturi simple privind lupta cu caldura. Cum spuneam mai sus, efectele acesteia pot fi destul de grave, de aceea cu cateva masuri simple putem preveni perturbari grave ale sanatatii. Un articol de pe:


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.