Indiferent cat de prost ar fi mers lucrurile, basmele pe care le stim au intotdeauna final fericit. Permite-mi sa-ti stric copilaria si sa iti prezint varianta originala, mai putin roz si deloc perfecta a celor mai cunoscute basme.

Am crescut cu povestile Disney si cu impresia ca o mutra dragalasa, o coafura perfecta, un soarece pe post de animal de companie si o voce de inger ne vor garanta un inel pe deget, un print la brat si un trai fericit pana la adanci batraneti intr-un palat. Ca nu e chiar asa, ne-am prins demult; am crescut, ne-am desteptat si acum putem repera mesajele gresite pe care aceste povesti le transmit. Nu pot sa nu ma intreb, totusi, cum ar fi fost copilariile noastre daca Disney ar fi prezentat variantele originale ale basmelor pe care le-au adaptat. Pentru ca, in cazul in care nu stiati, povestile alea perfecte cu care am crescut nu sunt chiar atat de perfecte. Sunt deprimante, sangeroase si ar fi dat o generatie de emo in locul uneia de superficiali/e.

Permite-mi asadar sa-ti stric copilaria si sa iti prezint varianta originala, mai putin roz si deloc perfecta a celor mai cunoscute basme.

1. Pinocchio

In varianta originala Pinocchio il ucide pe Greier, Zana cea Buna este un cadavru ambulant, iar, la final, baietelul de lemn moare

In varianta originala a povestii, Pinocchio este un baietel malitios care este pedepsit pentru faptele sale. Dupa ce il tachineaza fara mila pe Gepetto, baiatul-marioneta fuge de acasa. Gepetto incearca sa il prinda din urma, dar este oprit de politie, acuzat ca vrea sa molesteze marioneta si aruncat in inchisoare. Cand Pinocchio se intoarce acasa, un greiere ii spune ca baieteii obraznici se trasforma in magarusi. Pinocchio nu numai ca nu il asculta, dar il si ucide cu un ciocan. In cele din urma, Pinocchio aproape ca este ars intr-o padure care ia foc unde si intalneste o zana care ii spune ca este moarta si ca asteapta ca cineva sa ii care cadavrul. Pinocchio sfarseste prin a fi spanzurat de un copac de catre o pisica pe care o intalnise mai devreme si pe care o mutilase.

Citeste si:
Anda Adam își dorește o nuntă ca în basme. Declarațiile artistei:...
Anda Adam își dorește o nuntă...

2. Cenusereasa

In varianta originala Cenusereasa isi orbeste si abandoneaza surorile vitrege

Pe Cenusereasa fratilor Grimm este posibil sa o stiti deja. In incercarea de a-l pacali pe print ca ele sunt detinatoarele pantofului de cristal, cele doua surori vitrege ale Cenuseresei isi taie una degetele de la picioare, iar cealalta calcaiul. Numai ca porumbeii fermecati ai Cenuseresei il avertizeaza pe print de inselaciune, dupa care, cu ciocusorul lor magic, ciugulesc ochii celor doua surori viclene. Cenusereasa se muta la palat si traieste fericita, in timp ce cele doua surori isi duc restul zilelor ca cersetoare oarbe.

Foto: ilustratie Cenusereasa sursa Shutterstock.com

3. Frumoasa Adormita

In varianta originala Frumoasa Adormita este violata de tatal ei

In varianta pe care o stiti, frumoasa printesa este blestemata ca la varsta de 15 ani sa se intepe intr-un fus blestemat si sa doarma timp de 100 de ani pana ce un print va rupe vraja cu un sarut. In varianta originala, tatal printesei o violeaza in timp ce este adormita. Dupa noua luni, printesa da nastere la doi copii. Unul din ei ii suge un deget, indepartand bucata de fus si rupand, astfel, blestemul. Printesa se trezeste mama a doui copii si o are de infruntat pe regina care vrea sa ii ucida si sa ii serveasca regelui la cina.

Citeste si:
Declarația pe proprie răspundere, valabilă DOAR în original
Declarația pe proprie...
Foto main: portret femeie dormind sursa Shutterstock.com

4. Mica sirena

In varianta originala Mica Sirena il ucide pe print

In varianta lui Hans Christian Andersen, din care s-a inspirat cat de cat Disney, cu sacrificii mari, Ariel este transformata in om pentru a se putea marita cu printul Eric. Numai ca, printul se insoara cu o alta femeie, iar Ariel are de ale intre a-l injunghia in inima cu un cutit si a se sinucide aruncandu-se in ocea. Incapabila sa il ucida pe print, Mica Sirena se sinucide.

Se pare ca, la randul sau, Andersen s-a inspirat dintr-o povestea de-a lui Friedrich de la Motte Fouque intituala „Undine”. In aceasta poveste, Undine nu este o sirena, ci un spirit al apei care se marita cu un print pamantean. Rudele lui Undine incep sa comploteze impotriva mariajului si o aduc in casa celor doi pe sora vitrega a acesteia, Bertilda. Printul se cam indragosteste de Bertilda si unchiul lui Undine, un puternic spirit al apei, vrea sa ii pedepseasca pe cei doi. In incercarea de a-i salva, Undine se sinucide si se transforma din nou intr-un spirit al apei. Crezand ca sotia i-a murit, printul se casatoreste cu Bertilda, ceea ce aparent este impotriva regulilor din lumea spiritelor, iar Undine, conform protocolului, trebuie sa isi omoare fostul sot.

Citeste si:
TOP 9 lucruri fascinante pe care nu le stiai despre Game of Thrones
TOP 9 lucruri fascinante pe...
Foto: Wikipedia.org

5. Alba ca Zapada

In varianta originala printul care o salveaza pe Alba ca Zapada este un necofil

In povestea Fratilor Grimm, Regina ii cere regelui sa o uciga pe Alba ca Zapada si sa ii aduca plamanii si ficatul acestei a ca dovada. Vanatorului ii se face mila de printesa si o lasa sa fuga, aducandu-i Reginei organele unui porc mistret. Dupa ce devoreaza organele animalului, Regina afla ca Alba ca Zapada este inca in viata si incearca sa o ucida de mai multe ori fara succes.

Prima data ii trimite un corset care i strange atat de tare incat lesina. A doua oara ii trimite un pieptene blestemat care aproape ca o omoara, dar cei sapte pitici il scot din par si Alba ca Zapada se trezeste. A treia oara ii trimite un mar otravit; Alba ca Zapada musca din el, bucata ii ramane in gat si, aparent moare. Piticii ii pun cadavrul intr-un sicriu de sticla. Un print trece pe langa ea si vazand-o se decide sa o ia acasa (Alo! Necrophilia alert!). in timp ce transporta sicriul, bucata de mar ii sare din gat, iar Alba ca Zapada se trezeste. Povestea se termina cu mama Albei ca Zapada fiind fortata sa danseze pana la moarte in pantofi de fier inrosit!

Citeste si:
Adelina Pestrițu a pierdut procesul cu Oana Zăvoranu!
Adelina Pestrițu a pierdut...
Foto: Wikipedia.org

6. Scufita Rosie

In varianta originala Scufita Rosie este mancata de lup

Povestea pe care o stim cu totii este cea in care Scufita Rosie scapa cu viata, salvata de Padurar. In varianta originala, Scufita Rosie, incercand sa ajunga la casa bunicii, este pacalita de lup si o ia pe un drum gresit. Apoi este mancata de acesta si povestea se termina.

Foto: Wikipedia.org

7. Cocosatul de la Notre Dame

In varianta originala Quasimodo si Esmeralda sunt torturati si toata lumea moare

In varianta intunecata si sangeroasa a lui Victor Hugo, Frollo este cel care il salveaza pe Quasimodo de mama sa inainte ca aceasta sa il arda de viu crezand ca e demon. Il ia pe micut sub aripa sa si il creste. Indragostit de o tiganca de 15 ani – Esmeralda – Frollo il pune pe Quasimodo sa o rapeasca pe fata si sa i-o aduca. Numai ca, acestea este prins si arestat de chipesul soldat Phoebus de care Esemeralda se si indragosteste. Chiar daca era casatorit. Phoebus nu refuza ocazia unui rendez-vous cu frumoasa tiganca, ba mai mult, ii permite lui Frollo sa ii priveasca din intuneric. Cuprins de gelozie vazandu-i pe cei doi iubindu-se, Frollo il injunghie pe Phoebus si fuge, lasand acuzatiile de crima in grija Esmeraldei.

Condamnata la spanzuratoare, Esmeralda este salvata de Quasimodo si ascunsa in Notre Dame. Frollo incearca sa o violeze, iar Quasimodo trebuie sa intervina din nou. Frollo ii promite frumoasei fete ca o va ajuta sa scape daca se culca cu el, dar aceasta refuza preferand sa se predea garzilor. Esmeralda este spanzurata in timp ce Frollo o priveste razand isteric.

Innebunit de durere, Quasimodo il arunca pe Frollo sin varful Notre Dame-ului, dupa care se taraste in cripta Esmeraldei, se prinde gatul acesteia si moare.

Foto: Wikipedia.org

8. Pocahontas

In varianta originala Pocahontas este rapita, violata si ucisa

Varianta povestii Pocahontas pe care o stim este cea pe care prefera englezii sa o spune (nu este greu sa ne dam seama de ce). Intr-adevar, Smith a fost rapit de trib, dar acesta a marturisit ca nativii americani s-au purtat frumos cu el cat l-au tinut in captivitate.

Pe cand avea 17 ani, Pocahontas a fost rapita pentru rascumparare de catre englezi. Sotul ei, Kokoum, este ucis, iar Pocahontas este violata in repetate randuri. Insarcinata, este crestinizata, botezata Rebecca si maritata cu un fermier de tutun pe nume John Rolfe pentru ca sarcina sa para legitima. In 1615 Rolfe porneste cu Pocahontas domesticita si in corset intr-o calatorie prin Anglia unde o prezinta ca pe un simbol al „salbaticului imblanzit”. Bolnava de pneumonie, tuberculoza si, probabil, variola (boli europene), Pocahontas moare.

Foto: fata nativ american sursa Shutterstock.com

Foto main: luna cer noaptea sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.