Pentru a fi valabile, declarațiile pe proprie răspundere necesare pentru a te putea deplasa în intervalul orar 23:00-05:00, pe perioada de carantină parțială, trebuie să fie semnate fie în original, fie printr-o semnătură electronică autorizată.

Autoritățile ne atrag atenția că semnătura electronică folosită pentru aceste declarații, realizată în aplicațiile mobile, nu poate fi luată în considerare din cauza faptului titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă cele declarate, din punct de vedere legal.

Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, se arată pe site-ul Sindicatului Europol.

Legislația în vigoare cere ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, așa că nu vom mai putea să ne folosim de telefon, la fel ca în primăvară, pentru a prezenta declarația pe proprie răspundere.

Este vorba de o semnătură olografă realizată pe un sistem electronic neomologat. Nu este o dovadă scrisă, dacă avem în vedere ce se spune în legislaţie. Drept urmare, persoana care prezintă în acest format documentul este pasibilă de amendă”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Citeste si:
PSD, despre decizia lui Daniel Tudorache: „Este un gest de onoare!”
PSD, despre decizia lui...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.