După valul de scumpiri din ultima vreme, până și mâncarea a devenit un lux, mai ales dacă visezi la ingrediente anume, care cândva aveau un preț ce nu te lăsau lefter. Studiile Eurostat relevă că dăm mai bine de un sfert din salariu numai pe alimente, dublu față de media Uniunii Europene. Dat fiind că meniurile de prânz costă acum la fel ca masa preparată acasă, terasele și restaurantele sunt pline de oameni, care aleg să mănânce zilnic în oraș. Este comod, nu mai spală vasele, nu mai stau în căldura toropitoare degajată de aragaj sau cuptor, ar fi de acord mulți tineri. Pentru alții, în schimb, faptul că produsele gătite de profesioniști sunt mai gustoase îi aduce mereu în fața ospătarilor.

Scumpiri considerabile, terase pline. E rentabil să mănânci în oraș, susțin românii care mănâncă zilnic în oraș

Terasele din buricul orașelor mari sunt pline mereu de clienți. Cei mai mulți vin îndeosebi la prânz, pentru a mânca în pauza de serviciu. În Timișoara, de pildă, un meniu al zilei sună astfel: ciorbă de văcuță, piept de pui la grătar cu piure sau salată de varză plus desert. Toate aceste preparate costă 23 de lei.

Explicația? Pentru a nu sta cu mesele goale, proprietarii unor restaurante s-au axat pe meniuri prestabilite, cu prețuri accesibile. Pentru noi, românii, mâncarea ocupă un loc de cinste pe lista de priorități, dar nu și gătitul, cel puțin nu de o vreme încoace. Timpul costă bani, prin urmare mulți preferă să se hrănească în oraș.

Studiile recente arată faptul că ajungem să cheltuim mai bine de un sfert din veniturile lunare pe băuturi fără alcool și alimente. Dacă am prefera să mâncăm în fiecare zi în oraș meniul zilei, care costă în jur de 30 de lei, am ajunge să dăm lunar din salariu 900 de lei.

Totuși, paradoxal este că, în ultimii zece ani, conform Eurostat, românii au început să cheltuie mai puțin pe mâncare. De la 27,3% in 2009 la 26% în 2019. Scăderea provine din faptul că traiul a devenit mai scump, iar banii nu trebuie să ajungă doar pentru mâncare, ci și pentru rate și utilități.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.