Fenomene meteo mai puțin obișnuite au fost surprinse de amatori în vestul țării, în timp ce nordul României a fost lovit de viituri și de alunecări de teren. Vestul teritoriului s-a aflat aseara sub avertizare de Cod roșu pentru fenomene extreme, iar părțile de centru și de nord au fost sub avertizare Cod galben și Cod portocaliu de furtuni puternice.

Tornadă și viituri în România. Vestul țării a fost cuprins de fenomene mai puțin obișnuite

Viiturile au făcut prăpăd în Maramureș. Mai multe curți și subsoluri au fost inundate după ploile abundente de aici, care au făcut ca mai multe răuri să refuleze. În Borșa, apele au inundat mai multe drumuri neasfaltate și au provocat alunecări de teren.

Fenomene spectaculoase au fost surprinse și în partea de vest a țării, unde un nor-fuior a fost filmat pe un câmp de lângă autostrada vestului. Mica tornadă a avut câțiva metri înălțime și nu a făcut pagube, dar a ridicat de la sol vegetația. Un alt nor-fuior a fost văzut în județul Timiș, care s-a aflat sub avertizare Cod portocaliu de furtună până seara trecută.

Vremea în următoarele 4 săptămâni

12.07.2021 - 19.07.2021 - valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țării. Va ploua mai mult decât în mod normal, îndeosebi în vest, sud-vest și la munte.

26.07.2021 - 02.08.2021 - temperatura medie a aerului va avea valori normale în tot teritoriul. Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în cele nordice și nord-vestice, iar în restul teritoriului va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

02.08.2021 - 09.08.2021 - mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi local excedentare în vest, nord-vest și centru, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iulie 2021 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.