Culturile din grupa rădăcinoaselor nu sunt foarte pretențioase, pot fi înființate atât în propria ta grădină, pentru consum propriu, cât și în sistem industrial, pentru vânzare. Prin rădăcinoase, înțelegem acele plante de la care se consumă doar rădăcinile, iar printre acestea se numără: morcovul, țelina, păstârnacul, sfecla roșie, ridichiile sau pătrunjelul de rădăcină.

Cu toate că, spre deosebire de alte plante, rădăcinoasele sunt ușor de cultivat, obținerea unei recolte cât mai mulțumitoare este posibilă doar atunci când sunt îndeplinite o serie de reguli legate de pregătirea terenului, de plantare și de întreținerea acestora.

În cele ce urmează vom discuta despre cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți atunci când pregătești solul în care vei planta rădăcinoasele, astfel încât să te bucuri de o recoltă cu adevărat reușită.
Asigură un sol afânat

În funcție de tipul lor, rădăcinile plantelor din această grupă pot crește chiar și până la 20 de centimetri. De aceea, pentru ca rădăcinile să crească drept și pentru ca plantele să se dezvolte corespunzător, este necesar să te asiguri că solul este bine afânat și că nu conține pietre sau resturi de orice tip, care ar putea afecta creșterea rădăcinilor.

Cel mai bun mod prin care te poți asigura că solul este unul afânat este prin efectuarea arăturii de toamnă, la o adâncime de 28-30 de centimetri. Preferabil, imediat după arătura de toamnă, este recomandat și grăpatul, însă nici acum nu este târziu să te ocupi de această operațiune.

Curăță solul în permanență

Pentru a te asigura că plantele radacinoase beneficiază de toată apa și substanțele nutritive din sol, este necesar să eliberezi solul de toate resturile vegetale, înainte de semănat, și să iei decizii eficiente pentru eliminarea buruienilor. Pentru un start optim al culturii tale de rădăcinoase și pentru a reduce, cât mai mult, intervenția ta, pe parcursul dezvoltării plantelor, este recomandat să aplici un erbicid preemergent, cu 3-5 zile înainte de semănat, astfel încât să asiguri o pornire optimă în vegetație a plantelor.

Citeste si:
Avionul privat al lui Trump, lovit la sol de un alt avion
Avionul privat al lui Trump,...

Eliminarea buruienilor este importantă pentru că acestea contribuie și la răspândirea agenților patogeni și la instalarea infecțiilor, mai târziu, pe timpul perioadei de vegetație. Ține cont că după dezvoltarea plantelor, este recomandat să aplici și un fungicid cu proprietăți de prevenție, care va proteja plantele de anumite boli precum făinarea la rădăcinoase, putregaiul alb sau alternarioza.

Determină pH-ul solului

Rădăcinoasele se dezvoltă cel mai bine doar într-un sol în care pH-ul este cuprins între valorile 6,2 și 6,8. Pentru a determina cu exactitate valoarea pH-ului din solul în care îți dorești să înființezi cultura, este necesar să efectuezi un test de sol, pentru a determina cifra exactă.

În cazul în care descoperi că pH-ul este unul mai mic de 6, adică solul este unul acid, este necesar să aplici amendamente pe bază de calcar, în cantitățile recomandate de producător, în funcție de valoarea actuală a pH-ului din sol. Pentru un sol cu o valoare a pH-ului mai mare de 7, adică un sol alcalin, este necesară administrarea de sulf elementar.

Citeste si:
Universiada de la Taipei: Larisa Iordache a obtinut medalia de aur...
Universiada de la Taipei:...

Asigură fertilizarea

Un sol bine fertilizat, înainte de semănatul leguminoaselor, va contribui la susținerea metabolismului plantelor și la creșterea masei vegetative a acestora. De aceea, îngrășămintele recomandate pentru această perioadă sunt, în general, pe bază de azot.

O cultură de rădăcinoase este ușor de îngrijit și se va dovedi cu adevărat profitabilă atunci când sunt respectate toate condițiile de pregătire a solului, înainte de semănat, precum și lucrările de întreținere a culturii. Pune în aplicare sfaturile de mai sus pentru a avea o cultură de care să fii mândru.


Despre autor:


Ultima actualizare: 5 Aprilie 2021 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.