Timp liber24 Iunie 202011:06de George Stanciu

Lectura de 2 minute

24 iunie este Ziua Universală a Iei, o sărbătoare ce se celebrează chiar în aceeași zi cu sărbătoarea Sânzienelor.

Ia este cămașa femeiască din costumul popular românesc și reprezintă elementul central al portului tradițional.

Cămașa este realizată dintr-o singură bucată de material și are o croială în formă de cruce, fiind deschisă în partea de sus. Primele ii au fost confecționate din pânză de cânepă sau de in, iar de-a lungul timpului, au apărut iile din bumbac și mătase.

Partea inferioară a bluzei femeiești din costumul tradițional popular este denumită ”poale”, în vreme ce fața și spatele sunt numite ”stan.” În zona subrațului este prevăzută ”pava”, ce oferă comoditate la mișcare.

Ziua Universală a iei - cămașa de sărbătoare

Ia este o cămașă tradițională românească, purtată mai ales în zilele de sărbătoare. Dincolo de croială, aceasta este împodobită cu diverse broderii și mărgele în zona mânecilor și a gâtului. Cămașa este scurtă, până la talie, iar tehnica decorării este, de multe ori, transmisă din generație în generație. Astfel, sunt conservate tradiția și gustul specific al fiecărei femei care a lucrat la împodobirea unei ii.

Citeste si:
Jackie Chan va imbraca o ie in timpul vizitei la Bucuresti
Jackie Chan va imbraca o ie...

Cum a apărut Ziua Universală a Iei

Ziua Universală a Iei își are originile în 2013, când comunitatea online ”La Blouse Romaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a propus ca ziua sărbătorii de Sânziene, 24 iunie, să devină și ziua iei.

În data de 24 iunie 2013 a fost celebrată pentru prima dată aceasă zi, cu ajutorul eforturilor depuse de Ambasada României la Washington și de comunitatea românească din capitala SUA.

Șapte ani mai târziu, Ziua Universală a Iei este celebrată în peste 50 de țări de pe întregul mapamond. Mai mult, muzee din România și din restul lumii sărbătoresc această zi.

În prezent, ia a cunoscut o redescoperire și o repopularizare, fiind din ce în ce mai folosită ca piesă de vestimentație. Mai mult, acest port popular a trecut dincolo de granițe, iar diverse elemente ale iei tradiționale pot fi întâlnite în creațiile marilor case de modă.

Citeste si:
10+ obiceiuri care se respecta de Sanziene pentru a nu avea ghinion
10+ obiceiuri care se...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.