Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”.

Iohannis a promulgat legea pentru ca pe 24 iunie să se sărbătorească „Ziua Iei”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 21 iunie 2022, un decret care presupune promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie pentru a fi celebrată „Ziua Iei”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit legii, cu ocazia sărbătorii „Ziua Iei” se pot organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate materiale care au drept scop promovarea şi protejarea iei.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot oferi sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru organizarea şi derularea în condiţii bune a evenimentelor dedicate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, dar şi reprezentanţele diplomatice ale României, sunt invitate să participe la acţiunile de promovare a iei.

„Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”

Acest element al costumul tradițional românesc este un simbol al valorilor neamului și poporului român, recunoscut, apreciat și admirat în multe țări din diferite colțuri ale lumii.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. La şedinţa ce a avut loc în data de 31 mai, legea a fost promulgată cu 221 de voturi „pentru” şi 41 de abţineri. Ziua de 24 iunie nu va fi marcată ca fiind zi liberă legală. În data de 24 iunie sunt sărbătorite și Sânzienele.

În martie 2021, România și Republica Moldova au transmis, la UNESCO Paris, dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Citeste si:
Câte persoane pot fi înscrise la aceeași adresă de domiciliu
Câte persoane pot fi înscrise...

Cămaşa, care este element în cadrul portului femeiesc tradiţional românesc, cunoscută în România și sub numele de ie, cămeşe, spăcel, ciupag etc., completează portul popular românesc și îi oferă o strălucire și o autenticitate aparte. Ia este piesa principală din costumul popular care impresionează prin calitatea materialelor şi a execuţiei, prin elementele tradiționale și finețea modelelor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 07 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.