O femeie care a postat poze cu nepoții săi pe Facebook și pe Pinterest este acum obligată de instanță să șteargă aceste fotografii.

Subiectul a ajuns la tribunal după o ceartă între femeie și fiica sa. Un judecător din Olanda, acolo unde s-a judecat cazul, a decis că problema ține de noul regulament cu privire la protecția datelor, GDPR.

Un expert arată că decizia judecătorului reflectă ”poziția pe care Curtea Europeană a susținut-o de-a lungul anilor.”

Bătrâna a refuzat să șteargă fotografiile cu nepoții, pe care le-a postat pe rețelele sociale. Mama acestora i-a cerut femeii în repetate rânduri să șteargă fotografiile.

În principiu, GDPR nu se aplică pentru procesarea ”în casă” a datelor, însă excepția nu se aplică, deoarece fotografiile postate pe rețelele sociale au devenit disponibile unui public larg.

”În cazul Facebook, nu putem exclude varianta că fotografiile publicate pot fi distribuite și pot ajunge la terți”, se arată în decizie.

Femeia va trebui să șteargă fotografiile de pe platforme, sau va plăti o amendă de 50 de euro pentru fiecare zi în care refuză să facă asta, până la un total de 1.000 de euro.

”Cred că decizia îi surprinde pe cei care nu se gândesc de două ori înainte să publice diverse fotografii pe internet”, spune Neil Brown, avocat specializat pe tehnologie,

”Irelevant de decizia legală, ar fi rezonabil ca cei care postează astfel de imagini să se întrebe: ”ei bine, poate el sau ea nu dorește poza pe net în continuare”, iar cel mai uman ar fi ca ele să fie șterse de către cei care le-au publicat”, mai arată acesta, conform bbc.com.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Mai 2020 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.