Social 18 Mai 2020 14:40

Există noi sancțiuni pentru cei care nu poartă mască de protecție în spații închise, iar cuantumul amenzilor date rămâne la latitudinea polițiștilor.

Odată cu ziua de luni, intră în vigoare noi sancțiuni pentru cei care nu poartă mască de protecție în spații închise.

Astfel, dacă vrei să uiți de mască, va trebui să pregătești între 500 și 2.500 de lei, pentru a plăti amenda de care ești pasibil. Și totuși, care sunt șansele să iei o amendă mai mare decât una mai mică?

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor, spune că agenții vor lua în calcul comportamentul cetățenilor pentru a stabili o amendă potrivită:

”Dacă omul vine şi spune: ”Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară”, înseamnă circumstanţe atenunate”, arată Coarnă, liderul sindicatului.

Sindicalistul spune că polițiștii analizează fiecare contravenient în parte. Aceștia țin cont de vârstă, de eventualele antecedente, de comportamentul de la fața locului sau de recunoașterea faptei. Astfel, ”când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei”, arată Coarnă. Există chiar și posibilitatea de a primi un simplu avertisment, fără o sancțiune financiară.

Pe de altă parte, dacă alegi să faci scandal sau dacă nu te legitimezi, riști să primești amenda maximă pentru circumstanțe agravante.

În 15 zile de la comunicarea procesului verbal, poți plăti doar jumătate din amenda primită.

Când și unde ești obligat să porți mască de protecție

Pe toată durata stării de alertă, ai obligația să porți mască de protecție în spațiile publice închise.

Spații publice închise reprezintă instituții publice, dar și alte locuri, precum magazinele. De asemenea, chiar și dacă mergi într-o gară, în autogară sau la aeroport, va trebui să porți mască de protecție, deoarece și aceste spații intră în categoria spațiilor publice închise.

Mijloacele de transport în comun, de asemenea, intră sub incidența acestei restricții pentru cetățeni. Dacă circuli cu autobuzul, cu tramvaiul, cu metroul, cu autobuzul sau chiar și cu taxiul, vei fi obligat să porți mască de protecție.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Excepție de la purtarea măștii de protecție

Singura excepție prin care poți evita purtarea măștii de protecție în spațiile publice este să ai o dovadă cu privire la o afecțiune medicală ce nu îți permite să îți acoperi nasul și gura. Desigur, în această situație, va trebui să ai și avizul medical asupra ta, pentru a face dovada condiției de care suferi.


Despre autor:


Ultima actualizare: 18 Mai 2020 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.