Oamenii de știință din SUA au descoperit că păsările flamingo nu își exercită muschii în timp ce își păstrează echilibrul într-un picior. Păsările alternează poziția de repaus de pe un picior pe altul, modalitate ce le ajută să își conserve energia acumulată o bună perioadă de timp.

Cercetătorii au dezvoltat studiul păsărilor flamingo și au ajuns la concluzia că un astfel comportament contribuie la reglarea temperaturii corpului.

Profesorul Young-Hui Chang, de la Institutul de Tehnologie Georgia (Georgia Tech) din Atlanta, și Lena H Ting, de la Universitatea Emory din Atlanta, au descoperit secretele mecanice din spatele acestui truc impresionant. Cei doi specialiști au realizat mai multe experimente care implicau atât păsările vii, cât și cele moarte. Astfel, au descoperit că păsările fără viață ar putea sta într-un singur picior fară sprijin extern. Fenomenul a fost publicat în jurnalul ”Biology Letters” al Societății Regale sub denumirea de ”mecanism de ședere gravitațională pasivă”.

Dacă te uiți la pasăre din față, în timp ce stă în această poziție, piciorul este fixat direct sub corp și înclinat spre interior. Aceasta este zona de echilibru pe care trebuie să o descoperi pentru a activa mecanismul de ședere”, explică profesorul Chang.

Studiile arată că păsările moarte nu pot sta nesusținute pe două picioare, ceea ce înseamnă că în această poziție intervine forța musculară activă: ”Dacă înclinați pasărea pe verticală, ca și cum ar sta pe două picioare, totul se decuplează” a declarat directorul Laboratorului de Neuromecanică Comparativă de la Georgia Tech.

Prof. Chang susține că aparatul anatomic care stă la baza poziției pasive nu a fost încă înțeles - acesta este următorul pas în cercetarea echipei. El a explicat că fenomenul nu implică blocarea articulațiilor membrelor.

Matthew Anderson, un psiholog experimental specializat în comportamentul animalelor la Universitatea St Joseph din Philadelphia, a descris rezultatele echipei ca fiind un "pas semnificativ înainte".

”Ei încep să găsească explicații pentru abilitatea păsărilor flamingo de a se odihni într-un singur picior. Important este că autorii nu examinează când și unde folosesc aceste păsări comportamentul în cauză și, prin urmare, lucrarea nu abordează cu adevărat problema".

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Cercetările doctorului Anderson sugerează că păsările adoptă postura neobișnuită pentru a conserva căldura. Printre altele, echipa sa a constatat că numărul de păsări care se odihnesc pe un picior scade pe măsură ce temperaturile cresc.

"Furnizarea de dovezi ale mecanismului care permite comportamentul să apară, nu oferă neapărat o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă în primul rând”, a mai adăugat Anderson, citat de BBC.


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Aprilie 2020 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.