Preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe (FRKC), Ioan Bîrlădeanu, a declarat, pentru AGERPRES, că anul 2021 a fost marcat de pierderea multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat la vârsta de 71 de ani.

"Este o pierdere absolut uriaşă pentru disciplina noastră, pentru România şi lumea întreagă. Anul acesta este marcat de pierderea marelui Ivan Patzaichin. A fost din punctul meu de vedere, cel mai bun canoist al tuturor timpurilor de pe această planetă. Şi aici ţinem cont de numărul de medalii, de longevitate, de orice... Altul nu se va mai naşte cu siguranţă. Disciplina noastră a fost marcată pentru că s-a întâmplat totul fulgerător, aşa... Mie mi-a lăsat un mare gol în suflet pentru că, sincer vă spun, eu nu credeam că Ivan se va îmbolnăvi vreodată. El a fost toată viaţa un tip extrem, extrem de rezistent, nu a stat prin spitale, nici răcit nu ştiu dacă a fost vreodată. El va rămâne mereu în amintirea noastră", a afirmat preşedintele FRKC.

Din punct de vedere sportiv, 2021 a fost unul mulţumitor în opinia lui Ioan Bîrlădeanu, chiar dacă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Victor Mihalachi şi Cătălin Chirilă nu şi-au îndeplinit obiectivul de a obţine o medalie, ocupând în proba de canoe-2 doar locul 5.

"La Jocurile Olimpice de la Tokyo consider că am obţinut un rezultat bun... Locul cinci nu e unul foarte bun, dar prin comparaţie consider că stăm bine. La Jocurile Olimpice de la Tokyo programul acesta stabilit de televiziuni a fost o problemă, pentru că s-a disputat mai întâi o cursă, s-a făcut o pauză de o zi, apoi au urmat semifinalele şi în aceeaşi zi, la două ore distanţă, a fost finala. Deci rezultatul finalei a fost influenţat clar de această programare. Cu atât mai mult cu cât sportivul nostru Victor Mihalachi nu mai este la prima tinereţe. Iar semifinala a fost extrem de dificilă şi solicitantă. La simplu, Chirilă a mers şi el foarte bine în serii, dar în semifinale a avut ghinion că s-a schimbat direcţia vântului... Dovadă şi faptul că nu a intrat niciun stângaci în finală, pentru că la canoe e problemă cu vântul. Aşa că la simplu Chirilă a încheiat pe locul 11. Dacă tragem linie, putem spune că rezultatele la Tokyo au fost mulţumitoare, mă refer la acest loc cinci... Pentru că am fost 5-6 federaţii care au avut clasări în primele şase locuri, asta din nefericire pentru România. Noi ca noi, când pierzi clar ce să mai zici? Dar ce să spună Popovici săracul la înot unde merita o medalie, la fel canotajul, care mai trebuia să aibă un aur... Ăsta este sportul, ce să faci?", a afirmat el.

Citeste si:
Horoscopul săptămânii 31 octombrie-6 noiembrie 2022: Află ce îți...
Horoscopul săptămânii 31...

"La Campionatele Mondiale, Chirilă avut o problemă medicală la genunchi şi nu ne-am îndeplinit obiectivul pentru că nu am avut cu cine. Adică a participat Victor Mihalachi cu Leonid Carp, dar Carp venea după o pauză lungă şi se apucase de pregătire în primăvară... şi în condiţiile astea nu a putut face mai mult de atât. Înaintea Jocurilor Olimpice au fost şi Campionatele Europene, acolo unde Chirilă şi Mihalachi au luat medalie de bronz. Apoi la juniori am luat un titlu nesperat la Campionatele Mondiale de maraton, care au avut loc la Bascov. Am mai luat şi un bronz la Moscova, la juniori, la Campionatele Europene. La Mondialele de juniori de asemenea am avut medalie... Deci anul acesta la juniori ne-am cam îndeplinit obiectivele, însă la seniori cred că trebuie să mai muncim. Să muncim, dar să avem şi cu cine, pentru că sportivii noştri sunt din ce în ce mai fragili şi numeric mai puţini. Din păcate de la lotul de tineret au plecat câte unul, câte unul", a adăugat preşedintele.

Citeste si:
Horoscopul dragostei 24 - 30 octombrie 2022: Află ce îți rezervă...
Horoscopul dragostei 24 - 30...

Anul următor, Federaţia Română de Kaiac-Canoe îşi propune să continue dezvoltarea unor probe în care România nu a avut tradiţie până acum, precum kaiac slalom şi SUP, dar şi să obţină medalii la competiţiile de canoe sprint la care participă.

"Anul viitor, trebuie să începem să construim două echipaje competitive la canoe sprint, pentru ca la Jocurile Olimpice de la Paris să reuşim să scoatem o medalie. Deci acesta ar fi obiectivul final pentru 2024, dar trebuie să începem încă de anul viitor. Mă bucur că în acelaşi timp am reuşit să dezvoltăm puţin şi kaiacul slalom... Sportivii noştri au obţinut şi primele rezultate, s-au clasat în prima jumătate la Campionatele Europene din Cehia. Sunt nişte copii buni şi, fiind o probă olimpică, cine ştie, poate reuşim şi acolo ceva. Apoi SUP (standup paddlebording) sau vâslit pe placă, cum mai i se spune, în proporţie de 90% va deveni probă olimpică la Los Angeles 2028. Aşa că noi am acţionat şi în acest sens, adică am început să dezvoltăm şi această disciplină. Pentru că dacă nu mai merge la sprint, ne orientăm către alte probe, ce să facem? Ca şi competiţii, în 2022 avem Campionatele Mondiale, Campionatele Europene la seniori, tineret şi juniori. Noi dorim să obţinem cât o medalie măcar la fiecare din aceste competiţii, pentru că dacă nu îţi impui un obiectiv atunci nici că reuşeşti să faci ceva", a spus oficialul FRKC.

Citeste si:
Previziuni astrologice 17 - 23 octombrie 2022: Află ce îți rezervă...
Previziuni astrologice 17 -...

Bîrlădeanu îşi pune speranţe şi în fraţii Adrian şi Victor Stepan, juniori din Republica Moldova care au devenit cetăţeni români: "Avem speranţe la juniori şi tineret pentru că Adrian şi Victor Stepan au revenit în cantonament. Aveam emoţii pentru că au revenit la lot după o lună. Ei sunt naturalizaţi, sunt cetăţeni români au buletin şi tot ce trebuie, dar în ziua de azi oricine poate pleca oriunde. Se zvonise că au plecat să reprezinte Ucraina, dar de fapt unul dintre ei a avut Covid-19 şi celălalt a trebuit să stea cu el. Oricum, e bine că au venit, sunt în cantonament şi noi sperăm să nu mai aibă alte gânduri. Ei la canoe-2, la Mondialele de maraton de la Bascov, au făcut o cursă absolut senzaţională. Dar ei vor intra şi la sprint, pentru că ştim că pot".

Citeste si:
Horoscopul iubirii 10-16 octombrie 2022: Află ce îți rezervă astrele!
Horoscopul iubirii 10-16...

Întrebat dacă Victor Mihalachi (32 de ani) se retrage din activitate, preşedintele a răspuns: "Zvonuri sunt că el o să revină. O să îl mai las în pauză şi vedem. Dacă după Mondiale a spus că se retrage, acum am mai discutat cu el şi nu mai este aşa de hotărât. La ultima discuţie a lăsat decizia la două capete, să spun aşa. Dar după părerea mea, aşa cum îl cunosc eu, după o pauză îi va reveni cheful de muncă. Iar avantajul este că proba olimpică de canoe-2 nu va mai fi de 1.000 de metri, ci de 500 de metri. Şi el pe 500 m a fost specialist. Proba olimpică se schimbă începând cu Jocurile de la Paris. El va concura cu Chirilă sau cu Carp, acum avem variante. Dar din Chirilă sau Carp sperăm noi să mai iasă un simplist, cum le spunem noi".

Cei mai buni sportivi ai FRKC sunt în acest an Victor Mihalachi şi Cătălin Chirilă, susţine Bîrlădeanu. "Noi acum nu avem titlul de cel mai bun sportiv, noi avem cel mai bun echipaj, iar acesta este Mihalachi - Chirilă. Într-un clasament la toate sporturile eu văd pe primul loc canotajul, cu echipajul care a luat medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În acelaşi timp, este de apreciat şi performanţa Anei-Maria Brânză, care a fost foarte aproape de aur la Tokyo", a mai afirmat Bîrlădeanu.

Echipajul format din Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi s-a clasat pe locul 5 în finala probei de canoe dublu pe 1.000 de metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În concursul individual la canoe 1.000 m, Cătălin Chirilă nu a reuşit să se califice în finală, el ocupând locul 11 în clasamentul final al probei.

La Campionatele Europene Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Poznan (Polonia), sportivii Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi au câştigat medaliile de bronz în proba de canoe-2 pe 1.000 m. Cei doi s-au clasat şi pe locul al şaselea în finala probei de canoe-2 masculin pe 500 m.

România a obţinut o medalie de bronz la Campionatele Europenele de juniori de la Poznan (Polonia) prin Florin Drînga şi Cosmin Niţu în proba de canoe-2 pe 500 de metri.

Delegaţia României a câştigat la Campionatele Europenele de maraton pentru juniori şi tineret de la Moscova o medalie de argint prin fraţii Adrian şi Victor Stepan, în proba de canoe-2 juniori.

România a încheiat Campionatele Mondialele de kaiac-canoe pentru juniori şi tineret (U23) de la Montemor-o-Velho cu două medalii, una de argint, obţinută de fraţii Adrian şi Victor Stepan, în proba de canoe-2 juniori pe 1.000 m, şi una de bronz, cucerită de Adrian Stepan, Victor Stepan, Cosmin Drîngă şi Cosmin Niţu la canoe-4 juniori pe 500 m.

Fraţii Adrian şi Victor Stepan au mai adus României o medalie aur în proba de canoe dublu juniori la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe maraton, seniori, tineret şi juniori desfăşurate la Bascov. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Decembrie 2021 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.