În cadrul summitului de la New York, președintele Klaus Iohannis a declarat că dronele rusești nu atacă România, însă faptul că resturile acestora cad pe teritoriul României creează o problemă reală şi o situaţie inacceptabilă.

Iohannis, despre resturile dronelor care cad în România

Președintele Iohannis a vorbit despre acest aspect în cadrul summitului de la New York la care a participat. Acesta susține că Rusia atacă micile porturi de pe Dunăre pentru a pune presiune pe oameni şi pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene prin România. Mai multe resturi de dronă au fost identificate pe teritoriul țării, însă din fericire acestea nu au provocat daune sau victime.

"Am avut trei situaţii în care am descoperit fragmentele unor drone pe teritoriul românesc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit până acum şi nu s-au produs pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează. Contează, dar trebuie să vedem lucrurile în context.

De ce atacă Rusia aceste mici porturi de pe Dunăre? Sunt porturi mici, nu sunt de o importanţă capitală. Apropo, avem cu Ucraina o frontieră pe Dunăre, care este destul de lungă şi Ucraina are câteva porturi pe Dunăre, noi avem câteva porturi care sunt, practic, pe malul opus al fluviului.

Aşadar, de ce atacă Rusia aceste porturi mici? Explicaţia, după părerea mea, este că Rusia vrea să împiedice tranzitul cerealelor ucrainene. Noi, în România, i-am permis Ucrainei, din prima zi să efectueze acest tranzit fără taxe, să folosească liniile noastre logistice, să exporte cereale oriunde, în special spre ţările în curs de dezvoltare şi au exportat destul de mult.”, a declarat președintele României.

Iohannis afirmă că de la începutul războiului, din februarie anul trecut, prin coridoarele logistice româneşti, ucrainenii au exportat peste 25 de milioane de tone de produse agricole, în special cereale. Aceste exporturi au loc pe căile rutiere, pe căile ferate şi pe Dunăre, iar o mare parte din acestea sunt aduse pe Dunăre, prin aceste porturi mici.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

„Aşadar, Rusia atacă aceste mici porturi pentru a speria oamenii, pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene. Ei atacă cu drone şi, uneori, când aceste drone sunt doborâte, cad pe teritoriul românesc. Este inacceptabil, dar aceste atacuri sunt crime de război, deoarece nu vizează instalaţii militare, ci instalaţii civile.

Ei atacă infrastructură civilă, atacă oameni obişnuiţi care muncesc în aceste porturi şi trebuie să le considerăm asemenea acte ca fiind inacceptabile din start, dar extinderea lor în România este inacceptabilă şi protestăm vehement faţă acest fapt. Am discutat acest lucru cu aliaţii noştri, ne-am consolidat deja apărarea antiaeriană în zonă şi facem ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe oamenii noştri, dar rămâne inacceptabil, în pofida faptului că Rusia nu atacă în mod intenţionat România.
Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Aceste drone nu sunt îndreptate spre România dar, deoarece au căzut în România, este o problemă reală şi care trebuie soluţionată", spune Klaus Iohannis.

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2023 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.