Deși am ajuns să avem prețul de dinaintea crizei energetice, energia ieftinindu-se, facturile tot mari sunt, iar autoritățile nu dau semne că ar vrea să scadă plafoanele impuse prin lege acum mai bine de un an. Și pentru că în continuare plătim la fel de mult pe curentul electric, nici scăderi de preț nu sunt.

Motivul pentru care românii plătesc cu până la 25% în plus la gaze și 15% la curent, deși energia s-a ieftinit

Prețul energiei de pe bursa românească se tot ieftinește de la o lună la alta. Cu toate acestea, facturile noastre tot mari sunt. În luna martie, prețul mediu al energiei electrice a fost de 544 de lei pe MWh, cu 21% mai mic în comparație cu luna februarie. Dacă ne raportăm la anul 2022, diferențele sunt colosale.

„Preţul energiei electrice a scăzut pentru că preţul gazelor naturale a ajuns la un nivel comparabil cu cel de dinainte de război. Scăzând preţul gazelor, şi energia produsă din gaze a scăzut. Producem din ce în ce mai puţin din cărbune. Ceea ce înseamnă un număr mai mic de certificate de dioxid de carbon pe care trebuie să le achiziţioneze”, a spus Silvia Vlăsceanu, expert energie, pentru Observator.

Acum, consumatorii plătesc 68 sau 80 de bani pe kWh, dacă au un consum de până în 255 de kWh. Prețul maxim este de 1,3 lei pe kWh, pentru consumul care trece de 255 de kWh. În mod obișnuit, odată cu scăderea prețului la energie, ar fi trebuit ca și plafoanele impuse de stat să fie reduse.

„Atunci când s-a stabilit acest plafon, ne găseam în plină criză energetică. Aspect care, în momentul de faţă, nu mai există. Putem să vorbim de preţuri care la gaze naturale probabil ar trebui să fie undeva cu până în 25 la sută mai mici. Iar la energie electrică – undeva cu 10-15%”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert energie.

„Puţin probabil să se opereze reduceri. Au crescut destul de mult tarifele de reţea. Şi la energie electrică, şi la gaze naturale”, a completat Silvia Vlăsceanu, expert energie.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

„Ieftinirea energiei contribuie la reducerea ratei inflaţiei. Nu vom vedea ieftiniri. Vom vedea creşteri mai lente. Preţul continuă să crească, însă cu o rată mai mică. Ca să vedem ieftiniri, ar trebui inflaţia să aibă cifra minus în faţă”, a transmis Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Aprilie 2023 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.