Una dintre autostrăzile din România va fi dotată cu primul sistem inteligent de transport prin care se va putea verifica viteza cu care conduc șoferii, rovinieta sau gabaritul vehiculelor. Conducătorii auto care vor încălca viteza legală vor fi fixați cu ajutorul sistemului inteligent.

România va avea prima autostradă monitorizată video

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe data de 17 februarie o licitație pentru implementarea și integrarea sistemelor ITS pe Autostrada A1 Sibiu – Holdea. Cheltuielile totale ale contractului sunt estimate între 44.836.192,67 și 49.319.811,94 de lei, fără TVA. Porțiunea vizată în această licitație este de aproximativ 170 de kilometri de autostradă care străbate teritoriul județelor Sibiu, Alba și Hunedoara.

Sistemele ITS sau STI reprezintă aplicații avansate, care sunt instalate cu scopul de a furniza servicii inovatoare pentru diferitele tipuri de transport și management al traficului, de a permite mai multor utilizatori să fie informați mai bine și să folosească rețelele de transport mai sigur și mai inteligent. STI cuprinde telecomunicații, electronică și tehnologiile informației cu ingineria transporturilor în ideea de a planifica, proiecta, opera, întreține și gestiona sistemele de transport.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere susține că după ce acest sistem va fi instalat, se va putea fixa viteza cu care conducătorii auto circulă pe autostradă și se vor identifica șoferii care încalcă viteza legală. De asemenea, vor putea stabili dacă au sau nu rovinieta plătită și dacă respectă limitele de greutate și gabarit impuse.

Autostrada va avea montați și senzori meteo

Centrul de Întreținere și Coordonare Săliște, județul Sibiu va centraliza toate aceste informații. Potrivit caietului de sarcini, mecanismul de detecșie va permite numărarea vehiculelor, clasificarea acestora în funcție de lungime și viteze de deplasare, gabaritul și densitatea traficului. Totodată, se are în plan și instalarea senzorilor meteo care să furnizeze toate informațiile solicitate.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

"Vehiculele care depășesc pragul de viteză stabilit sunt fotografiate cu o cameră digitală de înaltă rezoluție. O a doua imagine poate fi imediat achiziționată pentru a putea fi folosită ca probă în instanță, dacă este cazul Prin intermediul rețelei de telecomunicații, echipamentul de măsurare a vitezei transmite toate datele detectate în dispecerat unde acestea sunt procesate în vederea acordării sancțiunilor de contravenție", mai specifică documentul CNAIR.

De asemenea, sistemul inteligent de monitorizare va permite măsurarea fără contact a dimensiunile vehiculelor care circulă și transmiterea către Centrul de Monitorizare și Informare dimensiunile vehiculelor (lungime, lățime, înălțime). Pe baza acestor detalii se va stabili și greutatea pe axă, grupuri de axă, totală, dimensiunea maximă de gabarit sau viteza maximă legală.

Citeste si:
Circulația pe Drumurile Naționale din România se va face în sistem 2+1
Circulația pe Drumurile...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.